prins bernhard

Documentaire over prins Bernhard

Prins Bernhard staat centraal in een nieuwe Videoland-documentaire getiteld Prins Bernhard. De royaltydocumentaire zoomt verder in op de vraag wie de man van koningin Juliana nou eigenlijk was.

In Prins Bernhard is nooit eerder vertoond beeldmateriaal uit onder andere de privécollectie van Bernhard te zien. Historici, journalisten, biografen en persoonlijke vrienden komen in het drieluik aan het woord en doen persoonlijke uitspraken over het leven van de prins. Onder anderen Maarten van Rossem, Gerard Aalders, Pieter Broertjes en Jan Tromp vertellen over Bernhard.

Voor of tegen Bernhard

Regisseur Joost van Ginkel heeft Prins Bernhard geregisseerd. “Als filmmaker was het een bijzondere uitdaging om gedurende de vele interviews met Bernhard-kenners zijn karakter uit te diepen”, zegt hij over het maakproces. “Wat lastig is: mensen zijn ofwel voor of tegen Bernhard. Zijn vrienden zullen de film wellicht te hard vinden, de critici vinden het wellicht te zacht.”

Prins Bernhard

Prins Bernhard werd geboren op 29 juni 1911 in Jena in Duitsland als zoon van prins Bernhard von Lippe (1872-1934) en barones Armgard von Sierstorpff-Cramm (1883-1971). Bernhard verloofde zich in 1936 met prinses Juliana. Het paar trouwde op 7 januari 1937. Samen kregen zij vier dochters, waaronder de oudste, Beatrix, koningin van Nederland zou worden.

De docu is vanaf 24 februari 2023 te zien bij Videoland.

Tekst Royaltynl, bron ANP, beeld GettyImages

Tip van de redactie: Bernhard

KLIK HIER
KLIK HIER
BESTEL HIER