, Willem Alexander, Amalia, Alexia, Ariane

Dít moet je allemaal regelen voordat W.A. bij je op bezoek komt

Het lijkt zo simpel: Willem-Alexander of Máxima die een bedrijf, stichting of lancering bezoeken. Wat je niet ziet, is wat er achter de schermen allemaal geregeld moet worden. Poeh!

Hun Instagram-account staat vól met werkbezoeken. Handen schudden, aan de vergadertafel, mee lunchen, een wandeling over het terrein. Ziekenhuizen, commerciële bedrijven, duurzaamheidsinitiatieven en sociale werkvoorzieningen: onze koning en koningin laten zich vaak en graag zien. Hun goedgevulde agenda betekent echter voor ‘de andere kant’ ook best een hoop gedoe. De ontvangers van hoog bezoek dienen zich namelijk aan een stel regels te houden. We nemen de belangrijkste met je door!

Screening

Vaak komt er voorafgaand aan het (werk)bezoek al iemand langs om een en ander door te spreken, namens de koning of koningin. Dat gaat dan om een hofdame of adjudant, met wie de locatie wordt bekeken, een eventuele route wordt uitgestippeld en regels worden doorgenomen.

Majesteit

Dat is hoe je hem aanspreekt. Of haar, als je Máxima treft. Dus niet ‘Koninklijke Hoogheid’. Verder steek je als gastheer/-vrouw nooit als eerste je hand uit om die van hem te schudden. En wacht je zelfs met vragen stellen en interesse totdat hij dat als eerste heeft gedaan.

W.A. op de wc

Vaak wordt gevraagd een toilet vrij te houden voor de koning. Met het idee dat áls-ie moet, er niet op anderen gewacht hoeft te worden. Dan kan het werkbezoek natuurlijk ook zonder al te veel hinder verdergaan.

Hapje & drankje

Van tevoren wordt ook al overlegd of er eten en drinken in het spel gaat zijn. Dus wat soms zo spontaan lijkt op foto’s, is in werkelijkheid al onderdeel van een scenario. Wat je vooral niet moet doen, is iets heel warms of onhandigs bereiden en aanbieden. Dat is ter plekke te lastig voor de koning om zijn tanden in te zetten.

Stoelendans

Net als met het toilet, is het zo dat je de koning ook op andere momenten niet mag laten wachten. Is er dus een praatje voorbereid in een zaal of geven kinderen een demonstratie of optreden? Dan moeten eerst alle andere aanwezigen al op hun plek staan of zitten, dan pas komt de koning, waarna het meteen aanvangt. Ergens zou het ook wel een beetje gek zijn als de koning moet zoeken naar een stoel, inderdaad.

Bron: Quest

Beeld: Instagram @koninklijkhuis, ANP

#Royaltynl