hofdame

Máxima en haar langst dienende hofdame

Hofdame Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest was de langst dienende hofdame. Een paar jaar geleden werd ze ontheven van haar functie als hofdame van koningin Máxima. Een portret van een bijzondere vrouw.

Lieke Gaarlandt van Voorst van Beest heeft bijna 28 jaar in de hofhouding gediend. Zij was daarmee ook het langst dienende lid. Alleen de in 1996 aangestelde stalmeester Bert Wassenaar komt qua diensttijd bij haar in de buurt. Bij haar zilveren jubileum in 2018 liet Gaarlandt weten er niet bij stil te hebben gestaan dat ze haar werkzaamheden al zo lang deed. Een record was het toen ook niet. Hofdames dienden wel vaker een lange tijd.

Beatrix

Beatrix benoemde de voormalige lerares Frans op 1 juni 1993 en na de troonswisseling in 2013 werd ze door Willem-Alexander aangesteld voor koningin Máxima. Daarmee was ze de enige van de ‘oude garde’ van hofdames die verder ging. Er was ook een bijzondere band met Máxima. Gaarlandt was in 2001 nauw betrokken bij haar voorbereidingstijd in Nederland. Zij moest Máxima Zorreguieta wegwijs maken aan het hof en begeleidde haar tijdens de kennismaking met Nederland.

Hofdame

Lieke Gaarlandt werd zo het bekende gezicht achter de inburgering van koningin Máxima. Een vriendelijke vrouw met veel humor, zo werd ze omschreven. Geen wonder dus dat ze zo lang verbonden was aan het koninklijk huis.

Erefunctie

Een hofdame is een erefunctie. Ze assisteren door bijvoorbeeld cadeaus aan te nemen tijdens bezoeken en reizen, zodat de koningin de handen vrij heeft. De hofdame houdt de agenda in de gaten en wijst de koningin erop als de tijd voor een gesprek of activiteit om is. Een soort PA eigenlijk.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER