Image 4

Willem-Alexander neemt afscheid van langst dienende hofdame

Willem-Alexander heeft hofdame Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest per Koninklijke Beschikking met ingang van 1 mei ontheven van haar functie als hofdame van koningin Máxima. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

De 74-jarige Lieke Gaarlandt heeft bijna 28 jaar in de hofhouding gediend. Zij was daarmee ook het langst dienende lid. Alleen de in 1996 aangestelde stalmeester Bert Wassenaar komt qua diensttijd bij haar in de buurt. Bij haar zilveren jubileum in 2018 liet Gaarlandt weten er niet bij stil te hebben gestaan dat ze haar werkzaamheden al zo lang deed. Een record was het toen ook niet. Hofdames dienden wel vaker een lange tijd.

Beatrix benoemde de voormalige lerares Frans op 1 juni 1993 en na de troonswisseling in 2013 werd ze door Willem-Alexander aangesteld voor koningin Máxima. Daarmee was ze de enige van de ‘oude garde’ van hofdames die verder ging. Er was ook een bijzondere band met Máxima. Gaarlandt was in 2001 nauw betrokken bij haar voorbereidingstijd in Nederland. Zij moest Máxima Zorreguieta wegwijs maken aan het hof en begeleidde haar tijdens de kennismaking met Nederland.

LEES OOK:

Om deze reden trekt William opnieuw militair uniform aan

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen