Prins friso

De prins die veel te jong overleed: Friso

Nog maar 44 was Friso, toen hij aan de gevolgen van een ski-ongeluk overleed. Hij liet een vrouw en 2 dochters achter en omdat de tijd zo ontzettend snel gaat, staan we vandaag even stil bij Friso’s leven. Friso: foto’s en feitjes.

Hij werd geboren in Utrecht op 25 september 1968. En kwam een maand voor zijn 45ste verjaardag te overlijden: op 12 augustus 2013. Vandaag is geen speciale datum, ook is het niet exact ‘zo veel’ jaar geleden dat hij overleed. Wel staan we op deze herfstdag gewoon eens even stil bij het leven van de prins. De middelste zoon van Beatrix en Claus. Broertje van Willem-Alexander en Constantijn. In vogelvlucht door zijn leven. Kijk je mee?

De mooie zonen van Beatrix halverwege de jaren 70. Willem-Alexander is 1,5 jaar ouder dan Friso en Constantijn ruim een jaar jonger. Tot 2004 werd hij overigens Johan Friso genoemd. Hij liet in dat jaar weten kortweg Friso te willen worden genoemd.

Beatrix Willem Alexander Friso Constantijn

De prins ging studeren aan de TU, in Delft. Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Op dit mooie beeld uit die tijd zien we Friso op de trap in de pauzeruimte lopen. En ondanks zijn toch opvallend nettere) kleding dan veel studiegenoten, valt de prins zelf niet zo op.

Friso In Studententijd

Hij verloofde zich in 2003 met Mabel Wisse-Smit. Het stel trouwde op 24 april 2004, in Delft. Mabel droeg toen een iconische jurk van ontwerpersduo Viktor & Rolf.

Mabel Trouwjurk

Dochters Luana en Zaria brachten voorgoed verandering in Friso’s leven. Dat is wat hij zelf zei, dat hun komst hem écht veranderde. Hij deed enorm graag allerlei dingen met ze, van speurtochten tot technische hoogstandjes in elkaar knutselen.

Luana Baby Beatrix Friso Mabel

Zeg je Oranjes, dan zeg je skiën in Lech. Friso was altijd van de partij. Al zou een off-piste avontuur in februari 2012 zijn vroegtijdige dood betekenen. De prins werd toen bedolven onder een lawine. Hij werd vrij rap gevonden en bevrijd, maar het kwaad was al geschied. Door ernstig zuurstoftekort in de hersenen is de prins nooit meer overtuigend bij kennis geweest. Hij overleed uiteindelijk 1,5 jaar later.

We sluiten af met een mooie familiefoto, eentje van Koninginnedag 2005, in Scheveningen. Naast Friso – die overigens niet hapt, maar toekijkt – zien we ook onder meer Pieter-Christiaan, Mabel en Máxima.

Koninginnedag Koekhappen Friso Máxima Pieter Christiaan Mabel Willem Alexander Anp

Juliana
KLIK HIER

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: ANP, Koninklijk Huis / RVD/GettyImages