Paleis Het Loo Weer Open Voor Publiek

Binnenkijken in… Paleis Het Loo

Met een bijzondere gastheer.

In MAX op Paleis Het Loo, dat op 6 januari op NPO 2 wordt uitgezonden, biedt conservator Johan de Haan een kijkje achter de schermen in het paleis, dat in april na een verbouwing van vier jaar de deuren heropende.

Ze leidt niemand minder dan Jan Slagter rond door het paleis en de omliggende tuinen. Ook gaan de twee langs bij Kasteel Het Oude Loo, waar momenteel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

In de uitzending zien we onder meer de zitkamer uit 1952 van prins Bernhard, die in oude staat is teruggebracht. Ook beklimt Slagter de staatsietrap, waar het publiek voorheen niet op mocht, en komt hij meer te weten over een muurschildering van 450 vierkante meter.

Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kochten het paleis in 1684 en lieten er later twee vleugels aan bouwen. Wilhelmina was tot haar dood in 1962 de laatste koninklijke bewoonster van het paleis, maar prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben nog enkele jaren in een zijvleugel gewoond. In 1984 werd Paleis Het Loo een museum.


LEES OOK:

KONING VANGT VLUCHTELINGEN OP

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP