Koning vangt vluchtelingen op

Koning Willem-Alexander vangt in navolging van onder meer koning Philip van België en de Britse royals een aantal Oekraïense vluchtelingen op.

Daarvoor is ruimte gevonden op het Oude Loo, op de Veluwe. Het voormalige jachtslot is sinds 1968 eigendom van de staat, maar wordt sindsdien gehuurd door de koninklijke familie. Het buitenverblijf is normaal niet toegankelijk. In april en mei kan wel het park rond het vijftiende eeuwse gebouw worden bezocht.

In de jaren veertig en vijftig hield toenmalig koningin Juliana met gelijkgestemden spirituele bijeenkomsten in het Oude Loo.

Het gebouw ligt op enige afstand van Paleis Het Loo verscholen in de bossen. Sinds de koninklijke familie het huurt werden er op Het Oude Loo verschillende fotosessies gedaan. Zo poseerde het koninklijk gezin er in 1989, waarbij toenmalig koningin Beatrix en prins Claus ook te paard op de foto gingen. Het gezin van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven liet zich er fotograferen en recenter, in 2005, poseerde Beatrix er met al haar kinderen en kleinkinderen en in 2016 werden de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane er vastgelegd.

In 2006 kwam Het Oude Loo nog in het nieuws doordat het tijdelijk bewoond werd door toenmalig kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako van Japan, en hun dochter prinses Aiko. Masako had mentale problemen en kon in Nederland even ontsnappen aan de druk van het Japanse hof.

LEES OOK:

FILIP EN MATHILDE VANGEN VLUCHTELINGEN OP

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP