Fotosessie Met Koninklijk Gezin

Amalia niet naar uitvaart Elizabeth

Bij de uitvaart van koningin Elizabeth volgende week maandag zijn alleen staatshoofden en hun partners, en misschien hun voorgangers welkom.

Het zou betekenen dat Nederland wordt vertegenwoordigd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en misschien prinses Beatrix.

Zij zullen met een gewone lijnvlucht naar Londen reizen. Privé-vlegtuigen en –helikopters zijn niet welkom.

Over het uitnodigen van voorgangers bestaat onduidelijkheid. Of ze worden uitgenodigd is vooral van belang voor de Amerikaanse president Biden. Die zou dan met zijn voorganger Trump moeten afreizen, wat gezien de hevig gepolariseerde verhoudingen in de Amerikaanse politiek moeilijk ligt.

In een document, dat zaterdagavond laat naar de Britse ambassades is gestuurd, zegt het ministerie van buitenlandse zaken dat het ‘betreurt dat, vanwege de beperkte ruimte bij de staatsbegrafenisdienst en aanverwante evenementen, geen andere leden van de familie, het personeel of de entourage van de hoofdgast kunnen worden toegelaten’.

Ook kunnen beperkingen worden opgelegd aan het gebruik van dienstauto’s. De Amerikaanse president verplaatst zich in het buitenland in een colonne van meegebrachte auto’s, waaronder ‘The Beast’, een SUV die is verbouwd tot pantserwagen.

LEES OOK:

OVERLIJDEN ELIZABETH: DIT GAAT ER NU GEBEUREN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph/Politico