Koningshuis Maleisie

Schoonvader van prins Dennis uit Lisse is nu koning van Maleisië

Sultan Ibrahim Iskandar (65) heeft de eed afgelegd als nieuwe koning van Maleisië. Dat betekent dat zijn schoonzoon, prins Dennis uit Lisse nu een koning als schoonvader heeft.

Sultan Ibrahim Iskandar heeft op 31 januari de eed afgelegd als nieuwe koning van Maleisië. Maleisië heeft een uniek rotatiesysteem waarbij negen sultans uit 13 deelstaten om de vijf jaar een nieuw staatshoofd kiezen. Dat doen ze sinds 1957, toen Maleisië onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Maar wat heeft prins Dennis Verbaas uit Lisse daar mee te maken? Royalty legt het uit.

Het lijkt wel een sprookje. Een Nederlandse jongen die er van droomt om voetballer te worden. Maar door een zwak hart moet DENNIS VERBAAS die droom opgeven. Een professionele carrière in de topsport zit er dus niet in. Toch blijft hij aan de slag in de sportwereld, hij gaat de marketing doen voor onder meer een voetbalelftal in Maleisië. Daar ontmoet hij prinses Aminah. Ze worden verliefd en trouwen.

Lees ook: dit wil je nu weten over het Italiaanse koningshuis

Koningshuis Maleisie
DE Jamek Moskee (Masjid Jamek Sultan Abdul Samad) in Kuala Lumpur, Maleisië

Dennis Muhammad Abdullah

Dennis Verbaas bekeert zich op 31 mei 2015 tot de islam en neemt de naam Dennis Muhammad Abdullah aan. In 2019 krijgt hij ook nog de adellijke aanspreektitel Dato. En sinds 2024 heeft hij ook nog een koning als schoonvader.

Koning van Maleisië

Het koningschap in Maleisië is vooral een ceremoniële functie. De konings wijst de premier aan en moet wetten goedkeuren die eerst door het parlement zijn goedgekeurd. Wie koning wordt, bepalen de sultans. Maar omdat de sultans geen machtsstrijd willen, houden ze een anonieme stemming. Die stemming is ook ceremonieel, want omdat de sultans bij toerbeurt koning worden, weten ze vooraf al wat de uitkomst zal zijn.

Koningshuis Maleisie 2
Koning Charles in 1917 op bezoek bij de toenmalige koning van Maleisië

Wie is Ibrahim Iskandar?

Ibrahim Iskander is de zeventiende koning en komt uit de deelstaat Johor. Hij is vooral bekend als zakenman en miljardair met connecties in het vastgoed, de telecom en de mijnbouw. HIj schijnt een uitgesproken politieke mening te hebben en heeft al aangegeven dat hij geen marionet wil zijn.

Wie is Dennis Verbaas?

Dennis Verbaas (Lisse, 1 mei 1989) komt uit Lisse waar zijn vader bloembollenhandelaar is. De volledige naam van zijn vrouw is Tunku Tun Aminah Maimunah. En Dennis zelf is in Maleisië omgedoopt tot Dennis Muhammad Abdullah. Hij werkte een tijdje als fotomodel. Veel met de pers praat hij niet, maar in een interview zei hij ooit dat de band tussen zijn vrouw en haar familie sterk is, net zoals die tussen hem en zijn familie in Nederland.

Lees ook: Dennis Verbaas klaar voor het koninklijk bestaan

Tip van de redactie

Ontdek in Hoe hoort het eigenlijk? van Reinildis van Ditzhuyzen de tijdloze gedragsregels sinds Amy Groskamp-ten Have’s 1939 editie. Deze herschreven klassieker, boordevol goede manieren, past zich aan de huidige tijd aan. Een must-have voor elke konijnklijke boekenkast. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Hoe hoort het eigenlijk?

Hoe hoort het eigenlijk?

Reinildis van Ditzhuyzen, Reinildis van Ditzhuyzen

TEKST MANON DAELMANS

BEELD INSTAGRAM/ @OFFICIALSULTANIBRAHIM/GETTYIMAGES

Reinildis van Ditzhuyzen, Reinildis van Ditzhuyzen