Ontwerp Zonder Titel (54)

Rocagel: Het geheime onderkomen van prinses Charlène

Rocagel is het ultrageheime onderkomen waar prinses Charlene net als vroeger prinses Grace kan ontsnappen aan het hofleven.

maar ook die van de huidige vrouw van het staatshoofd, prinses Charlène. Na een klein jaar van afwezigheid keerde ze terug naar Monaco en hoe.

Alle verplichtingen worden vol enthousiasme vervuld, maar niet zonder een pakket van eisen. Een ervan is nooit meer wonen binnen paleismuren.

.

Hofleven

Net als prinses Grace hee­ft ook Charlène grote moeite met het hofleven in de dichtbebouwde paleisstad. Elke stap die ze zet, wordt op de voet gevolgd en het is een poel voor roddelpraat, zo bevestigt een bron die dicht bij het paar staat.

Charlène’s verblijf op Rocagel zou om die reden ook voor haar ‘the place where we close the door to the world’ kunnen betekenen, om met Grace’s woorden te spreken.AQ

Afrika

Het uitgestrekte landgoed hoog boven de zeespiegel en midden in de ongerepte natuur is dan wel niet Afrika, maar voor het gevoel van vrijheid, rust en ruimte is het voor Europese  begrippen een aardig alternatief. Inclusief de klimatologische omstandigheden.

Het is 1957. Als een adelaarsnest op een rotspunt van de Mont Agel, ver genoeg van alle hofintriges; zo is Rainier en Grace’s nieuwe schuilplaats het best te typeren. 56 hectare grond met uitzicht op zee en een karakteristieke boerderij met verschillende woonlagen en diverse bijgebouwen. Deze stek is niet zomaar gekozen. Hij bevindt zich namelijk op militair terrein waar het Franse leger radardiensten hee­ en dus strikt verboden is voor publiek.

Grace droomt al sinds het begin van haar huwelijk van een veilige woning waar zij met haar gezin kan leven, afgeschermd van nieuwsgierige blikken van pers en fotografen. Een plek waar zij kan ontsnappen aan het vrij strenge paleisprotocol. Het is een geriefelijk wit landhuis in Spaans-Provençaalse stijl met dertig kamers, geflankeerd door een klokkentoren – overigens zonder klok – van 25 meter hoog.

De werklieden zijn nog lang niet klaar, maar Grace en Rainier, vol ongeduld om het huis te betrekken, hebben er  zich al geïnstalleerd zo goed en zo kwaad als het gaat, met hun twee jonge koters Albert en Caroline.

Grace

Rainier is er de man niet naar om werkloos te blijven toezien als alle andere mannen om hem heen de handen uit de mouwen steken. Hij trekt zijn jasje er bij uit en aarzelt niet om achter het stuur van de tractor te klimmen en bouwmaterialen aan te slepen, die hij zelf in- en  uitlaadt.

De arbeiders hebben hem ‘ere-voorman’ gedoopt en daar is hij trots op. Grace hee­ft het al druk genoeg met het inrichten van de kamers, Rainier daarentegen gaat over het exterieur. Hij hoopt tienduizend bomen te planten; er staan al tweehonderd sinaasappelbomen in de grond.

Het nieuwe beeld van de Prins van Monaco is een tractorchauffeur in een flanellen hemd.

In de jaren erna deelt het gezin spaarzaam een kiekje. Er volgen geen gelikte interieurreportages, slechts af en toe wat foto’s in en om het huis gemaakt door Grace zelf of haar favoriete fotograaf en vertrouweling Howell Conant.

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Bron: Royalty Beeld: Getty Images