Charlene Deelt Medailles Uit 2022

Hoe zat het ook alweer met de koninklijke familie van Monaco

Ingewikkeld en met veel kunst- en vliegwerk.

Prins Albert II onthulde een gedenkplaat voor zijn vergrootvader Albert I, waar hij via een omweg van afstamt. Maar dat ging dan wel via een omweg.

Albert is de jongste heerser over Monaco uit het huis van Grimaldi, dat daar in 1297 de macht greep.

Zijn naamgenoot Albert I (1848-1922) trouwde twee keer. Het eerste huwelijk, met Mary Victoria Hamilton, was geen  succes. Op 30 oktober 1889 trouwde hij met de Amerikaanse Marie Alice Heine. Zij kreeg een verhouding met de componist Isidore de Lara en dat leidde in 1902 tot een scheiding.

Doordat hij maar geen nageslacht produceerde, dreigde Monaco in 1918 in handen te komen van het Duitse adellijke geslacht Urach. Om dat te voorkomen drong Parijs bij Albert I aan op een aansluiting bij Frankrijk. Het compromis werd uiteindelijk dat Frankrijk de staat zou inlijven, als het geslacht Grimaldi zou uitsterven.

Daarop adopteerde Lodewijk zijn onwettige kind Charlotte Louise Juliette, verwekt bij Marie Juliette Louvet. Charlottes echtgenoot, graaf Pierre de Polignac, zag af van zijn eigen titels en nam die van zijn schoonvader aan.

Doordat Charlotte al in 1944 afstand gedaan had van haar rechten op de troon, werd Lodewijk II bij zijn dood in 1949 opgevolgd door zijn kleinzoon Reinier III, de vader van Albert II.

LEES OOK:

IN DEZE STAD IS EEN STRAAT NAAR ALBERT VERNOEMD

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Wikipedia