Grace Kelly en Rainier hadden elkaar bijna nooit ontmoet

Prins Albert van Monaco doet uit de doeken hoe zijn ouders elkaar ontmoetten – daar moest nog heel wat voor gebeuren!

De ontmoeting tussen Kelly en Rainier werd deels georkestreerd door Gone with the Wind-actrice Olivia de Havilland. Op 4 mei 1955 waren De Havilland en haar man, Paris-Match redacteur Pierre Galante, met de trein op weg naar Cannes.

Toen Galante hoorde dat Kelly ook aan boord was, werd hij volgens De Havilland getroffen door het idee dat de actrice prins Rainier zou ontmoeten.

Op het station van Cannes rende De Havillland naar Kelly toe om de ontmoeting voor te stellen: ‘Ze stemde onmiddellijk toe, maar stelde de zeer professionele voorwaarde dat zo’n ontmoeting eerst moest worden goedgekeurd door MGM, de studio die haar bezoek aan Cannes betaalde.’

Afspraakje

Galante belde Kelly en zei dat Rainier haar had uitgenodigd in zijn paleis, om 4 uur de volgende namiddag. Ze weigerde, omdat ze om half 6 alweer naar een party moest. Galate regelde toen dat de afspraak met de prins naar 3 uur ging.

Kelly werd laat wakker en waste haar haar, toen ze ontdekte dat er door een staking geen elektriciteit was. Geen haardroger, make-up lampjes of strijkijzer. Terwijl beneden twee auto’s voor het Carlton hotel stonden te wachten, trok Kelly haar haar naar achter, schikte het met bloemen en trok haar enige ongekreukte outfit aan: een dik zijden tafzijde bloemenmodel dat ze een jaar eerder voor McCall’s Patterns had gedragen.

Een botsing met fotografen in een auto die de filmster op de hielen zat zorgde ervoor dat ze te laat in paleis arriveerden. Rainier was intussen vertrokken. Volgens Prins Albert verwelkomde Rainiers adjudant Kelly, en hield gastheer van het paleis Michel Demaurizi Grace bijna een uur ‘heldhaftig’ bezig.

Hij leidde haar door de zalen van het paleis, waar hij zijn fascinatie voor Napoleon deelde en bleef hangen voor de meesterwerken uit de Empire-periode, die verzameld waren door Rainiers grootvader prins Louis II.

‘Het was bijna vier uur ’s middags toen mijn vader eindelijk in de koninklijke voorkamer verscheen. Er werden een paar foto’s gemaakt. De beroemde foto van de handdruk, geposeerd.’

Toen Rainier Kelly uitnodigde om zijn 225 kamers tellend paleis te zien, antwoordde ze dat ze de volledige rondleiding al had gehad. ‘Aangezien het hele bezoek al achter de rug was, was er niets meer voor de prins om te laten zien – behalve de tuinen,’ zegt Albert.

Het paar sprak onder vier ogen, buiten het gehoor van fotografen en journalisten, terwijl ze de tuinen en Rainiers privédierentuin bezichtigden. ‘De sfeer veranderde. Het koppel ontspande. Mijn vader, op zijn gemak, liet zijn charme werken en een dialoog begon.’

Door haar volgende afspraak in Cannes had Grace ‘geen tijd voor een glas champagne, zelfs niet voor een handtekening in het gastenboek van het paleis. Het is alsof de datum 6 mei 1955 niet bestaat in de annalen van het vorstendom.’

LEES OOK:

PRACHTIGE PLAATJES VAN PRINSES GRACE KELLY VAN MONACO

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: People