charlene

Charlène en Albert: scènes uit een huwelijk

Hun huwelijk wordt omschreven als een roller-coaster. Geruchten over een scheiding blijven rondgaan. Maar wie de foto’s door de jaren heen bekijkt, ziet dat er ook veel gelukkige momenten zijn en zijn geweest.

2000

In 2000 zijn Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi, vorst van Monaco, en de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock aanwezig bij de Olympische Spelen van Sydney. Charlene als 22-jarige zwemkampioen. Albert is toeschouwer en wordt dat jaar 42.

2000

2006

Het duurt tot 2006 voor het stel naar buiten treedt. De foto’s van hun verliefde samenzijn tijdens de winterspelen dat jaar gaan de wereld over. De playboy prins lijkt gevallen te zijn voor de getalenteerde sportvrouw met de stralende lach.

2006

2007

De verhalen over buitenechtelijke kinderen van Albert blijven rondgaan. Charlene en Albert worden steeds vaker samen gezien.

2008

Deze foto uit 2008 laat zien dat Charlene een transformatie doormaakt van sportieve vrouw naar een society vrouw. Alle ogen zijn op haar gericht. Ze wordt steeds mooier, lijkt wel.

2009

Albert blijft een enorme flirt, maar bronnen zeggen in 2009 dat Charlene goede hoop heeft dat zijn geflirt van tijdelijke aard is. Wie het stel samen ziet, kan niet anders dan concluderen dat Albert gevallen is voor deze vrouw.

2010

In 2010 kondigt het stel hun verloving aan. Maar vanaf dat moment verschijnen ook de geruchten dat Charlene twijfels heeft en af wil zien van het huwelijk. Franse tijdschriften en kranten weten te melden dat ze op het punt staat om terug te vliegen naar Zuid-Afrika, maar op het laatste moment toch terug gaat naar Monaco.

2011

Op 1 juli 2011 trouwen ze. Charlene wordt het centrum van de aandacht. Haar looks worden wat klassieker en met haar opgestoken blonde haar doet ze zelfs een beetje aan Alberts moeder, Grace Kelly, denken. Maar anders dan het huwelijk van Alberts ouders, komt nu het verhaal naar buiten dat het helemaal niet om een sprookjeshuwelijk gaat en het stel al tijdens hun huwelijksreis in aparte hotels slaapt, op 15 kilometer afstand van elkaar. Het gerucht wordt bevestigd, met als verklaring dat het handiger was voor Albert om in het Hilton Hotel te slapen omdat hij daar een belangrijke afspraak had, en Charlene graag in een hotel aan zee bleef. Tijdens hun huwelijksreis dus.

2012

De pers krijgt geen genoeg van het knappe stel, maar de verliefde blikken uit de begintijd zijn niet meer te zien.

2013

In 2013 brengen de 34-jarige Charlene en de dan 54-jarige Albert een bezoek aan paus Benedictus XVI. De paus complimenteert Charlene met haar zwemprestaties, maar wie naar haar kijkt op de foto’s, ziet dat haar hoofd al lang niet meer bij het zwembad is.

2014

Charlene gaat in uiterlijk steeds meer op haar beroemde schoonmoeder Grace Kelly lijken. Fotografen zijn dol op haar. En al helemaal wanneer op 10 december 2014 hun kinderen worden geboren: de tweeling Gabriella en Jacques. De geboorte betekent dat Albert een erkende troonopvolger heeft en voor Charlene betekent het dat ze nooit meer terug kan naar haar geboorteland. Althans, zij wel, maar de tweeling moet dan in Monaco blijven zo is de afspraak.

2015

In 2015 verschijnen de jonge ouders het hun tweeling op het balkon van het paleis. Twee gelukkige ouders met twee gezonde kinderen. Dat is wat iedereen graag wil zien.

2016

In 2016 is het bekend dat Albert twee buitenechtelijke kinderen heeft. En twee erkende, de tweeling. Hij heeft twintig jaar langer geleefd dan Charlene en een groot deel van dat leven heeft hij in de schijnwerpers gestaan. Terwijl Charlene een groot deel van haar leve in chloorwater heeft doorgebracht, en in de zee. Op deze foto uit 2016 lijkt ze een beetje op een heel mooie zeemeermin op het droge. Maar alle jonge ouders weten dat de eerste jaren met kleine kinderen tropenjaren zijn, dus de pers ziet nog geen donkere wolken boven het paleis. Ook niet als Charlene er steeds droeviger uit gaat zien.

2017

Op deze foto uit 2017 is heel goed te zien dat Charlene mager en vermoeid is, al doet ze enorm haar best om zich op te doffen. Ze geeft steeds meer geld uit aan kleding. Bronnen dicht bij haar weten te melden dat ze tonnen per jaar uitgeeft aan haar kleding. Albert ziet er op alle foto’s nog even guitig uit. Als kijker wil je bijna schreeuwen dat hij even opzij moet kijken om zijn arm om zijn vrouw te slaan. Maar opgevoed met altijd camera’s om hem heen, weet hij misschien ook niet beter dan naar de fotograaf te lachen.

2018

Deze pose uit 2018 wordt er een voor veel jaren daarna. Albert enigszins gemaakt lachend naar de fotografen, Charlene met haar perfecte korte kapsel, stemmige make-up en goed gekleed aan zijn linkerzij. En Charlene die een beetje wezenloos in de verte kijkt.

2019

Vorstin in de schaduw, dat is wat ze langzaam lijkt te worden. En haar droeve blik en fel rode lippen maken haar op deze foto alleen al tot een filmster zo mooi. Ze heeft bijna iets van Marilyn Monroe, van wie bekend is dat er achter haar opvallende looks en stralende lach ook veel leed zat.

2020

In 2020 komt Albert wederom in het nieuws. Een derde buitenechtelijke vrouw beweert zijn kind te hebben. Het gaat dit maal om een vrouw uit Brazilië die beweert dat ze Albert in 2004 in een club heeft ontmoet. Albert ontkent, maar de roddel gaat nu dat Charlene vlak voor hun bruiloft in 2011 voor het eerst over zijn derde ‘love Child’ hoorde en dat dat de reden was voor haar om het huwelijk af te blazen en terug te gaan naar haar geboorteland.

2021

Begin 2021 brengt Albert een staatsbezoek aan Frankrijk. Hij ontmoet president Emmanuel Macron en meldt dat Charlene ziek thuis is gebleven. Vier maanden later, in mei 2021 vliegt Charlene alleen terug van Monaco naar Zuid-Afrika, waar ze langdurig blijft vanwege een infectie, zo is het verhaal. Ze zou zeven tot tien dagen in Zuid-Afrika blijven, maar in september is ze nog steeds niet terug bij man en kinderen. Op 1 juli dat jaar is hun tienjarig huwelijksjubileum, dat ze op duizenden kilometers van elkaar ‘vieren’. In augustus vliegen Albert en de kinderen naar Zuid-Afrika om haar op te zoeken. Foto’s op Instagram laten een ongemakkelijke omhelzing zien. Charlene geeft openlijk toe dat ze een zware tijd heeft en dat Albert haar rots in de branding is.

In september wordt Charlene met spoed opgenomen in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis, terwijl Albert met de kinderen in Monaco is. Een foto van hem, gearmd met een uitbundig lachende Sharon Stone, staat in schril contrast met de foto’s die verschijnen van een duidelijk getroebleerde Charlene.

Op 8 november 2021 keert Charlene terug naar Monaco, na een half jaar afwezigheid. Niet lang daarna vertrekt ze naar een kliniek buiten Monaco, om gezondheidsredenen.

2022

Op 25 januari 2022 viert Charlene haar 44ste verjaardag. In maart van dat jaar keert ze na vier maanden definitief terug uit de kliniek. De internationale pers heeft dan al pagina’s vol geschreven over de reden van haar afwezigheid en de aard van haar aandoening. Op foto’s zie je dat ze dapper stand houdt. Verhalen dat ze haar trouwring niet draagt of naar Zwitserland vertrekt tijdens de Monaco Fashion Week wakkeren het gerucht aan dat hun huwelijk in zwaar weer verkeert. een gerucht dat door beide echtgenoten steevast wordt ontkend.

2023

Sinds haar verblijf in Zuid-Afrika en haar opname in de kliniek is Charlene steeds minder vaak in het openbaar te zien. Ze neemt rust en zorgt beter voor zichzelf. Haar ouders hebben een huis in de buurt gekocht zodat ze vaker bij haar kunnen zijn en de tweeling is inmiddels oud genoeg om zelf hun veters te strikken. Begin 2023 zijn er desondanks weer sterke geruchten dat het stel uit elkaar gaat. Maar tijdens de kroningsceremonie van koning Charles verschijnt het paar gelukkig toch samen. In eerste instantie ziet Charlene er bleekjes uit in haar hansaplastkleurige pak, omringd door Royals in schitterende kleuren. Maar dan verschijnt deze foto waarop ze straalt in haar beeldige jurk in de kleur van het water waarin ze zo graag zwemt. Nog altijd heeft ze haar blik in de verte gericht, en Albert zoals altijd vriendelijk lachend naar de fotograaf. Maar hun lichaamstaal verraadt hier dat het wel goed zit tussen die twee. Sprookjeshuwelijken bestaan niet, ook niet in een paleis. Maar de ups en downs van deze twee staan altijd op de voorpagina van tijdschriften en kranten. En het kan niet anders dat ook dat zijn tol eist. Maar we hebben goede hoop dat de weg voor hen er een is vol geluk en zonneschijn.

2024

Op 25 januari 2024 werd Charlene Wittstock 46 jaar. De laatste berichten zijn dat ze die dag in volle harmonie heeft gevierd met haar gezin. En alles lijkt er nu op te wijzen dat de moeilijkste jaren, hopelijk, achter haar lioggen.

Charlene Wiottstock Monaco
Charlene Wiottstock Monaco

TEKST MANON DAELMANS

Beeld: GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Tip van de redactie

chanel
KLIK HIER