Japan Royals People

Versoberde nationale feestdag in Luxemburg

Vandaag vieren de Luxemburgers de verjaardag van het staatshoofd, maar zoals verwacht kan een groot deel van de activiteiten en feestelijkheden niet of niet volledig doorgaan. Overigens was groothertog Henri in april al jarig, maar dat wordt standaard in juni gevierd.

Feest op 23 juni

Je las vanochtend al bij ons dat Henri’s zoon Willem bloed doneerde aan het Rode Kruis. Hij hoopt dat mensen zijn voorbeeld volgen, want de voorraden in Luxemburg kunnen wel een boost gebruiken. Rond hetzelfde moment gaf het hof foto’s vrij van Willems pasgeboren zoontje Charles. Te leuke kiekjes, van zowel de kleine zelf als zijn ouders die het ventje liefdevol vasthouden. Eén en ander is wat timing betreft hoogstwaarschijnlijk geen toeval, omdat vandaag – 23 juni – de nationale feestdag van het land gevierd wordt. Voor zulke momenten zetten royals, en niet alleen in Luxemburg, wel vaker hun beste beentje voor.

Beter weer

In het kleine land wordt de verjaring van het staatshoofd al jaren op 23 juni gevierd. Henri zelf is jarig op 16 april (hij werd dit jaar 65) en zijn oma Charlotte verjaarde op 23 januari. Daartussenin zat groothertog Jean, geboren op 5 januari. Lang verhaal kort: 23 juni werd gekozen omdat de kans op goed weer dan aanzienlijk beter is en die datum is nooit meer veranderd. Ietwat te vergelijken met Beatrix haar verjaardag (31 januari), die ook 30 april (Juliana haar verjaardag) aanhield om Koninginnedag te vieren. Uiteraard werd dat toen Willem-Alexander koning werd wél veranderd met een paar dagen, naar 27 april: Koningsdag.

21 saluutschoten

Traditioneel kent Luxemburg op de nationale feestdag onder meer een fakkeloptocht, vuurwerk, een militaire parade en een samenzijn in de Philharmonie, een concertzaal in de stad Luxemburg. Deze gaan niet door in verband met corona, maar wat wel doorgaat zijn de 21 saluutschoten voor Henri. En een ceremonie en kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat, tevens in Luxemburg-stad. Er zijn enkele officiële genodigden voor de viering in zijn totaliteit, maar aan de bevolking van het land is gevraagd de feestdag zo veel als mogelijk thuis, of in kleine kring, te vieren. Een beetje zoals onze Koningsdag dit jaar dus.

Lees ook:

Prinses Astrid krijgt het druk in 2021

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen