taken overdragen

Nu: Dit is wanneer Groothertog Henri alle taken aan zijn zoon zal overdragen

Groothertog Henri van Luxemburg gaat binnenkort aftreden. Hij vertelde in een toespraak dat hij zijn taken zal overdragen aan zijn zoon. Dit is wanneer het gaat gebeuren. 

Groothertog Henri van Luxemburg is inmiddels 69 jaar en is al 24 jaar groothertog van Luxemburg. Hij heeft laten weten dat hij, net zoals zijn vader Jean 24 jaar geleden, afstand zal doen van de troon.

Toespraak tijdens nationale feestdag

Tijdens een toespraak op een nationale feestdag van Luxemburg liet de 69-jarige Henri weten dat hij de taken zal gaan overdragen aan zijn zoon. In de speecht vertelde hij dat jij zijn zoon, prins Guillaume, in oktober 2024 zal benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger. Hij vertelde dat hij veel vertrouwen heeft in de jongere generatie en wenste zijn zoon veel geluk toe. 

Eerste stap van overdragen

De benoeming tot luitenant-vertegenwoordiger is de eerste stap binnen de troonwissel. Henri zit op 7 oktober 2025 25 jaar op de troon. Hij was van maart 1998 tot 7 oktober 2000 luitenant-vertegenwoordiger. Of er bij prins Guillaume ook twee jaar tussen zal zitten, voordat hij echt alles overneemt, dat is nog niet duidelijk. 

Luxembourg Grand Ducal Family Celebrates National Day 2019
Groothertog Henri en zijn vrouw

Onverwachte aankondiging 

Ondanks dat Groothertog Henri al meerdere keren heeft laten vallen dat hij niet te lang meer op de troon wilde zitten, kwam deze aankondiging volgens RTL Luxemburg toch nog als een verrassing. Niemand wist namelijk dat deze aankondiging tijdens de nationale feestdag zou gaan plaatsvinden.

Lees ook: Henri deelt schitterende foto’s van reis Laos

Troonopvolger

De troonopvolger Guillaume is getrouwd met Stéphanie en samen hebben ze twee jonge kinderen: de 3-jarige Charles en de 1-jarige François. Groothertog Henri weet ook dat het niet altijd even makkelijk zal worden voor zijn zoon Guillaume en schoondochter Stéphanie. “We weten ook dat Guillaume nog steeds zeer jonge kinderen heeft. Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie”, zei de vorst eerder. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP