Naruhito

Japanse keizer Naruhito: ‘Er is een crisis in de monarchie’ 

Keizer Naruhito van Japan (64) heeft voor het eerst toegegeven dat er een crisis in de monarchie heerst. Dit heeft alles te maken met de weinige erfgenamen die de familie heeft. 

Prinses Aiko is het enige kind van keizer Naruhito en keizerin Masako. Normaal gesproken zou je denken dat zij de troonopvolger zou zijn, maar in de 2600 jaar oude chrysantendynastie zijn vrouwen uitgesloten van de troon. En dat maakt het nu wel heel moeilijk. 

Crisis in de Japanse monarchie

De Japanse monarchie kampt met een crisis. Dit heeft alles te maken met de ouder wordende leden van de familie en de regel dat vrouwen de troon niet kunnen bestijgen. De Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako hebben het er maar moeilijk mee.

Zeldzame opmerking

Deze week bezoeken de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako het Verenigd Koninkrijk. Voorafgaang aan het staatsbezoek, maakte de keizer een zeldzame opmerking over de crisis waarmee de keizerlijke familie op dit moment te maken heeft. Keizer Naruhito vertelt hierover het volgende: “Het aantal mannelijke leden van de keizerlijke familie neemt af, ze worden ouder en vrouwelijke leden van de keizerlijke familie verlaten de keizerlijke familie na hun huwelijk.”

The Emperor And Empress Of Japan Arrive For A State Visit To The United Kingdom
De Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako

Titels opgeven bij trouwen normale man

Niet alleen zijn vrouwen uitgesloten van de troon, ook dwingen de strenge Japanse successiewetten hen hun titels op te geven als ze met een gewone man zouden trouwen. De vrouwen mogen alleen binnen de familie blijven als zij met een prins zouden trouwen, maar daar zit dan ook direct het probleem: er zijn geen mannelijke koninklijke leden waar ze mee kunnen trouwen. 

Lees ook: Zorgen om onverklaarbare ziekte van de Japanse prinses Kiko 

Vergrijzing van de familie

Ook is een groot deel van de familie ouder dan zestig. “Door deze factoren neemt het aantal leden van de keizerlijke familie dat publieke taken op zich kan nemen af vergeleken met vroeger”, vervolgt hij. “Dit is een probleem dat verband houdt met de toekomst van de keizerlijke familie, maar ik wil mij onthouden van commentaar op zaken die verband houden met het rechtssysteem.”

Lees ook: Nu is het een feit: prinses Mako van Japan naar Amerika vertrokken

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES