Ines Zorreguieta maxima zus royaltynl

Inés Zorreguieta was de enige volle zus van Máxima

Inés Zorreguieta was de enige volle zus van koningin Máxima. Ze werd lang geteisterd door psychische problemen en depressieve gevoelens. In 2018 overleed ze.

Inés is in ons land niet helemaal een onbekende: ze was bruidsmeisje bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het paar gaf prinses Ariane ook de naam Inés mee. Het zusje van Máxima was ook meter bij de doop van het prinsesje.

Inés Zorreguieta

Inés (1984) studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze studeerde zelfs cum laude af. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken.

Zussen

Ondanks het leeftijdsverschil van dertien jaar hebben de twee zussen, Inés en Máxima, altijd een goede band gehad. Inés hield, net als Máxima, van muziek. Ze was zangeres en gitarist en in 2014 deed ze zelfs mee aan het Festival Nuevas Voces, waar ze nummers opvoerde van onder andere de Beatles. 

Lees ook: adios vadertje

Overlijden

In 2012 werd Inés Zorreguieta opgenomen in een psychiatrische kliniek in Buenos Aires in Argentinië. Ze zou anorexia hebben en last hebben van wanen. In juni 2018 werd ze dood aangetroffen in haar appartement in Buenos Aires. Het bleek om een zelfgekozen dood te gaan. In een toespraak in 2022 verwees Máxima expliciet naar de impact die de dood van haar zus had gehad. “Toen zij overleed, was ze 33 jaar… Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zo ver was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe… het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?’

TEKST MANON DAELMANS

BEELD ANP

18 NOVEMBER 2023

Denk je zelf aan zelfmoord? Heb je hulp nodig? Of wil je een dierbare helpen? Bel dan geheel anoniem en vertrouwelijk met de zorgprofessionals van de zelfmoordpreventielijn 113, of bel gratis 0800-0113.

TIP VAN DE REDACTIE

In Máxima. Meer dan Majesteit onthult Rick Evers een intiem portret van de geliefde koningin, gebaseerd op exclusieve gesprekken. Ontdek haar passie, drijfveren en balans tussen koninklijke plichten en moederschap. Een zeldzame blik achter paleisdeuren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.