Celebrations On 50th Regency Jubilee Of Danish Queen Margrethe

Nog steeds crisis in koningshuis

Tekens aan de wand tijdens jubileumweekend

Het was groot feest in Denemarken, want Margrethe zit 50 jaar op de troon – eigenlijk 51, maar wegens corona was het feest uitgesteld

De festiviteiten konden echter niet verhullen dat het nog steeds goed mis is in de boezem van de koninklijke familie, sinds koningin Margrethe besloot tot een flinke afslanking, ten koste van de kinderen van prins Joachim.

Het eerste teken was dat de prins en  zijn broer, kroonprins Frederik, allebei wel aanwezig waren bij de feestelijke jubileumlunch, maar geen moment bij elkaar in de buurt waren. Niet bij binnenkomst van het stadhuis, niet bij de maaltijd zelf, en niet bij het verlaten van de zaal.

Een tweede teken is het ontbreken van een familiefoto. Des te opmerkelijker, omdat wanneer ook maar een deel van de koninklijke familie bij elkaar is, je over de fotografen struikelt.

Een derde teken is het ontbreken van de kleinkinderen, waar de hele crisis om is begonnen. Zij mogen dan de toekomst van de Deense monarchie zijn, ze waren in geen velden of wegen te bekennen.

Een vierde teken is het ontbreken van een gezamenlijk zwaaimoment. Terwijl het plein voor het stadhuis mudvol stond, bij uitstek dus een gelegenheid om saamhorigheid te tonen, stond Margrethe in haar eentje te zwaaien.

Het leidde er allemaal toe, dat de speculaties in Denemarken en daarbuiten over een doorgaande crisis alleen maar zijn toegenomen.

LEES OOK:

OOK AANSLAG OP MARGRETHE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Gala