Beatrix, Margrethe

Margrethe neemt – alweer – ingrijpende beslissing

De Deense koningin Margrethe heeft er de laatste tijd een handje van om met verrassende beslissingen te komen.

Alleen had echt niemand deze zien aankomen: Margrethe, bijgenaamd ‘de vulkaankoningin’ is gestopt met roken!

Dat is nogal wat. Margrethe was 17 (!) toen ze met roken begon en heeft sindsdien steeds doorgepaft. Dat maakt in totaal 65 jaar!

Andere tijden

Het waren natuurlijk andere tijden en Margrethe komt uit een rokersgezin. Het waren haar ouders Ingrid van Zweden en Frederik IX die hun ondeugd doorgaven aan de toen nog jonge prinses, en haar haar eerste sigaret aanboden.  In haar autobiografie schrijft ze daarover:

‘Mijn vader en moeder hadden gerookt tijdens mijn jeugd. Op een dag vroegen ze me of ik een sigaret wilde. En eigenlijk rook ik sindsdien.’

Stoppen

Sterker nog: Margrethe heeft altijd openlijk volgehouden dat ze nooit zou stoppen. Wat alles anders maakte? Waarschijnlijk toch de rugoperatie. Niet roken vermindert de kans op complicaties en dat telt mee als je al wat ouder bent.

Over het rookgedrag van de Oranjes doet de RVD vanouds wazig. Zo zou Beatrix al ruim vijftig jaar geleden zijn gestopt, wat door anderen weer wordt betwist, weten we dat Willem-Alexander en Máxima in ieder geval hebben gerookt, en duiken nog steeds beelden en verhalen op van en over rokende prinsessen. In het verleden hadden we natuurlijk de legendarische pijpen van prins Bernhard, maar ook dat waren andere tijden.

eloise
KLIK HIER

Gala

#Royalty