lijfwachten

Lijfwachten Deense royals in opspraak en dit is waarom

De lijfwachten van de Deense koninklijke familie zijn in opspraak gekomen, maar wat hebben ze nu precies gedaan? 

Al sinds 1658 bewaken lijfwachten de paleizen van de Deense koninklijke familie. In een traditioneel uniform houden ze dag en nacht de wacht, waaronder bij Amalienborg in Kopenhagen. Hier wonen koning Frederik en zijn gezin. Ook koningin Margrethe woont hier in een afzonderlijk paleis. 

Toeristische attractie

De lijfwachten van het Deense koningshuis zijn een ware toeristische attractie. Elke dag tussen 11.30 en 12.00 uur vindt de aflossing van de wacht plaats. Hierop komen iedere dag weer veel mensen, en voornamelijk toeristen, op af. Nog nooit eerder zijn de lijfwachten in opspraak gekomen. 

Lees ook: Actueel: Denemarken maakt zich zorgen over koningin Mary

Wangedrag

De lijfwachten van de Deense koninklijke familie is in opspraak gekomen. Wat ze hebben gedaan, is niet mals. Zo zou er sprake zijn van wildplassen, ongeoorloofd ‘spelen’ met geladen geweren en dronkenschap. Verschillende lijfwachten zijn de mist in gegaan en zijn inmiddels veroordeeld. Ze moeten boetes tussen de 335 en 670 euro betalen. 

Danish King Frederik Presents 'the King's Watch' At Traditional Military Parade
Deense lijfwachten

Jaarverslag ministerie van Defensie 

De incidenten waren vorig jaar gebeurd. Dit stond in het jaarverslag van het Deense ministerie van Defensie. Eén lijfwacht laadde zijn geweer en gaf het aan een vriend die op bezoek kwam, zodat hij ermee op een foto kon. Ook andere lijfwachten gingen in de fout. Eén lijfwacht zou zijn sabel hebben getrokken tijdens een spelletje. Zo sloeg hij twee andere, dronken, collega’s figuurlijk tot ridder. 

Lees ook: Zóveel mensen waren er op de been tijdens troonswisseling Denemarken

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl