De diepe wortels van de Deense onenigheid

Kloof in koninklijke familie is tientallen jaren oud.

Alle ogen zijn uiteraard gericht op prins Joachim en zijn kinderen, die een koninklijke toekomst kunnen vergeten. Maar er lopen meer gefrustreerde ex-royals rond in Denemarken.

Zoals de 22-jarige Ludwig von Rosenborg ook kent. Hij is de achterkleinzoon van kroonprins Knut van Denemarken, wiens vader Christian X van 1912 tot 1947 koning van Denemarken was.

Tot 1953 konden alleen prinsen koning worden. Maar koning Frederik IX en koningin Ingrid hadden alleen dochters: prinses Margrethe – de huidige koningin -, prinses Benedikte en prinses Anne-Marie.

In 1946, toen duidelijk werd dat het paar geen kinderen meer zou krijgen, werden er veranderingen in gang gevoerd, die in 1953 Margrethe troonopvolger maakten.

De nakomelingen van de jongere broer van koning Frederik, prins Knut, werd het recht op troonopvolging werd ontzegd. Als de wet niet was veranderd, zou Knuts oudste zoon Ingolf van Rosenborg nu koning van Denemarken zijn.

Aangezien die zelf geen kinderen heeft, zou in dat geval Ludwigs grootmoeder de troon hebben bestegen, en daarna zijn moeder.

Dat ging allemaal niet door. Ludwig groeide op in een buitenwijk van Kopenhagen, studeert, woont in een kleine flat en heeft een relatie met Karl Emil Hald Ehlern.

‘Vooral toen ik klein was, maakte ik er altijd grapjes over’, vertelde hij op de Deense televisie. ‘Ik schepte er graag over op. Maar ik ben ook trots op waar ik vandaan kom. Het is een schande. Waarom is Ludwig geen koning?’

Contact met zijn koninklijke familie heeft hij niet meer.

LEES OOK:

KLEINE PRINSES GEPEST OP SCHOOL

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Gala