3996c369 31e5 4f13 Bfe4 6bcbf1166152

Zal Boudewijn ooit nog zalig verklaard worden?

Koning Boudewijn van België overleed 30 jaar geleden. Toen al werd er gesproken over een mogelijke zaligverklaring van de vorst.

Zeer kort na het overlijden van Boudewijn – op zijn vakantieadres in de zomer van 1993 – gingen er al stemmen op voor een eventuele zaligverklaring. Een proces dat járen duurt en door de paus moet worden uitgesproken. Het verschil met een heiligverklaring, die aan veel strengere eisen moet voldoen, is overigens dat daarbij ‘een mirakel’ aan de overledene moet kunnen worden toegeschreven. Zoiets als het genezen van een ziek mens. Bij een zaligverklaring is het vooral belangrijk dat de persoon in kwestie een voorbeeldfunctie als christen had voor andere christenen.

50 jaar wachten

De regels zijn wat versoepeld sinds paus Johannes Paulus II aantrad (in 1978). Zo hoeft er nog maar 5 jaar gewacht te worden na iemands overlijden voordat een zaligverklaring in gang gezet kan worden. Voorheen was dat maar liefst 50 jaar. Juist omdat deze paus het belangrijk vond dat prominente christenen van ‘nu’ zalig (of heilig) verklaard konden worden.

30 jaar later

Maar hoe zit dat met koning Boudewijn? Daags na zijn begrafenis in 1993 sprak kardinaal Danneels al van ‘het geheim van Boudewijn dat aan het licht moet komen’, doelend op zijn liefde voor god. En zelfs de paus noemde Boudewijn destijds een ‘vurig christen’. In de dagen en weken na zijn overlijden leek het bijna voor de hand liggend en verlangde het Belgisch volk ook naar een dergelijk eerbetoon voor hun vorst. 30 jaar later is het opvallend stil geworden. Daar waar een zaligverklaring eerder volop in de geruchtenmolen circuleerde, horen we er anno 2023 niets meer over.

Bron: De Tijd

Beeld: ANP

#Royaltynl