Anp

Deze vorst overleed 30 jaar geleden

Hij was getrouwd met de vrouw die het Efteling-sprookje ‘De Indische Waterlelies’ bedacht en het stel zou altijd kinderloos blijven. Weet jij welke vorst 30 jaar geleden kwam te overlijden?

Misschien kun je je de tv-beelden van toen nog herinneren. En ook als je jong(er) bent, heb je vást weleens van deze koning gehoord. Boudewijn, vorst van de Belgen, overleed op 31 juli 1993.

Vakantie

En dat gebeurde op vakantie. In het Motril, in het zuiden van Spanje. Specifieker nog: in vakantievilla Astrida, een buitenverblijf van de Belgische royals. Een hartaanval velde de koning. Op de avond van 31 juli, maar zijn dood werd pas op 1 augustus bevestigd.

Geen kinderen

Boudewijn en Fabiola kregen nooit kinderen, waardoor zijn jongere broer Albert koning van België werd na Boudewijns overlijden. Destijds werd trouwens lange tijd gedacht en aangenomen dat het (oudste) neef Filip zou worden op de troon. Maar die eer viel dus ten deel aan Albert.

Laatste groet

Koning Boudewijn heeft opgebaard gelegen in het Koninklijk Paleis in Brussel. Op 5 augustus mocht het grote publiek afscheid nemen en werden de deuren dus voor iedereen geopend. De interesse was enorm. De warmte op die dag, in combinatie met de drukte, resulteerde zelfs in een afkondiging van ‘fase 1’ van het rampenplan, omdat velen flauwvielen en de drukte bijna onbeheersbaar was. Daarom werd besloten ook op 6 augustus nog mensen toe te laten voor een laatste groet aan de vorst in het paleis. Nog een dag later, op 7 augustus, werd Boudewijn begraven.

Bijzondere foto

Op het Instagram-account van de Belgische koninklijke familie is een mooi plaatje gedeeld. We zien Fabiola en Boudewijn gekleed in zomerse shirts, die ook nog eens hun land promoten. Een prachtig tijdsbeeld.

Foto Boudewijn En Fabiola Instagram Belgie

Beeld: Instagram @belgianroyalpalace, Unsplash/Christian Wiediger (Belgische vlag)

#Royaltynl