fabiola

In Memoriam: koningin Fabiola

Ze zou dit jaar 95 zijn geworden, koningin Fabiola van België. Wij staan even stil bij het leven van deze frêle, maar charismatische vorstin.

Koningin Fabiola (Madrid, 11 juni 1928 – Laken, 5 december 2014) was een prachtige vrouw die België voor altijd zal herinneren. Geboren in Madrid, Spanje als Fabiola de Mora y Aragón, trouwde ze met koning Boudewijn I in 1960 en werd ze een geliefde en gerespecteerde koningin.

Huwelijk

Tijdens haar huwelijk met Koning Boudewijn was Koningin Fabiola een actieve en populaire figuur, die zich met hart en ziel inzette voor filantropie en het verbeteren van de samenleving. Ze richtte talloze goede doelen op, waaronder de Koning Boudewijn-stichting, die zich inzet voor het welzijn van mensen met een beperking.

Warmhartige vrouw

Na het overlijden van Koning Boudewijn in 1993 bleef Koningin Fabiola haar sociale en filantropische activiteiten voortzetten. Ze was een bewonderenswaardige en warmhartige vrouw die zich inzette voor het welzijn van haar medemensen en voor altijd wordt herdacht als een voorname en bijzondere vorstin.

Dapper

Dat ze dapper was, blijkt uit het volgende vreselijke voorval: Op 16 mei 2009 kreeg de Belgische krant La Dernière Heure een brief afgeleverd waarin een onbekende groep dreigde met een aanslag met een kruisboog op Fabiola tijdens het defilé op de Belgische nationale feestdag. Er werden maatregelen genomen die haar veiligheid moesten garanderen. Aan het einde van het defilé haalde de vorstin een appel uit haar handtas en hield die in de hand, waarmee ze naar Willem Tell verwees en haar onverschrokkenheid bevestigde.

Overlijden

In januari 2009 werd Fabiola enige tijd in een ziekenhuis opgenomen voor een infectie van de luchtwegen nadat zij enkele dagen eerder een schildklieroperatie had ondergaan. Haar gezondheidstoestand was ernstig, en bovendien leed ze zichtbaar aan artrose en reuma. Ze kon na enige tijd het ziekenhuis weer verlaten. Nadien verscheen ze in het openbaar in een rolstoel en voor het laatst tijdens de herdenkingsplechtigheid van de 20ste verjaardag van het overlijden van haar man, koning Boudewijn, op 31 juli 2013. Nadien leefde ze teruggetrokken in het Kasteel van Stuyvenberg te Laken, waar ze op 5 december 2014 overleed. Op vrijdag 12 december 2014 werd Fabiola, na een requiemmis in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de absoute in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, bijgezet bij haar echtgenoot Boudewijn in de Koninklijke Crypte.

Efteling

Wie ooit in de Efteling is geweest kent zeker het prachtige sprookje van de waterlelies. Fabiola heeft twaalf sprookjes geschreven die in 1955 in Spanje gebundeld verschenen. Toen het boek geen succes werd, kocht ze zelf het grootste deel van de oplage op om vervolgens de boeken weg te geven. Na haar huwelijk verscheen de bundel ook in België, waar het grappig genoeg wel een succes werd. Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van attractiepark De Efteling werd de attractie De Indische Waterlelies gebouwd, een uitbeelding van een van de twaalf sprookjes.

Bron: Wikipedia, div. Beeld: GettyImages

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER