Laurent

Prins aangeklaagd wegens fraude en afpersing

Naar de Belgische prins Laurent loopt een gerechtelijk onderzoek vanwege een aanklacht van een investeringsmaatschappij.

De Libyan Investment Authority (LIA) beschuldigt prins Laurent van afpersing, fraude en onwettige beïnvloeding, hebben de advocaten van de organisatie bekendgemaakt.

Laurent is al jaren verwikkeld in een juridisch geschil met het investeringsfonds. De prins eist sinds 2014 een schadevergoeding omdat de Libische staat in 2010 abrupt een samenwerking stopzette met zijn stichting Global Sustainable Development Trust (GSDT). Samen zouden ze plannen hebben gehad voor herbebossing in de Libische woestijn. De stichting zou zo’n 50 miljoen euro hebben geïnvesteerd.

In de daaropvolgende jaren was er in Libië sprake van een burgeroorlog, verschillende regimewisselingen en wanorde. De Belgische rechter had in 2014 bepaald dat het bedrijf van de prins recht had op terugbetaling, maar verder werd geen actie ondernomen. Dit tot groot ongenoegen van Laurent omdat andere instellingen wel door de overheid werden gesteund bij hun pogingen om schulden op de Libische autoriteiten te verhalen.

De advocaten van het investeringsfonds beweren dat het paleis druk heeft uitgeoefend op de rechtbanken om voorrang te geven aan de zaak tegen prins Laurent: ‘De strafrechtelijke klacht die we hebben ingediend beschuldigt prins Laurent van fraude en afpersing. Verder beweren we dat prins Laurent ongepaste invloed heeft gebruikt om te proberen onze cliënt onder druk te zetten om hem een groot geldbedrag te betalen voor een geschil dat volgens ons niets met onze cliënt te maken had’, zegt advocaat Christophe Marchand tegen het Belgische persbureau Belga.

In een reactie aan VTM Nieuws noemde de prins de klacht ‘pathetisch’.

eloise
KLIK HIER

ANP

#Royaltynl