Laurent Als Puber

Pleegouders prins Laurent spreken voor het eerst

Guido en Maya Cleiren hadden van 1977 tot 1980 prins Laurent onder hun hoede.

In de vierdelige documentaire over de prins komen ze – eindelijk – uitgebreid aan het woord. Want dat hij in een pleeggezin zat wisten we al.

Voor Laurent geen peperdure kostschool in het buitenland, maar een gewoon kinderloos echtpaar in een rijtjeshuis. Waar hij uiteraard 24/7 in de gaten werd gehouden door de veiligheidsdienst.

Op de klippen

Het begin allemaal met koningin Paola. Haar huwelijk met Albert liep op de klippen en ze maakte zich zorgen over Laurents schoolprestaties. Guido Clairen, een pedagoog, sprak met Laurent en keek of bijlessen Nederlands zin zouden hebben.

Het klikte, en nadat Paola en Albert kennis hadden gemaakt met de Cleirens werd besloten dat de 13-jarige Laurent een tijdje bij hen zou gaan wonen. Ze konden zelf geen kinderen krijgen en waren maar wat blij. Het voordeel voor Laurent: stabiliteit en aanwezige ouders.

Algemeen Beschaafd

De nadruk lag al die tijd op het leren van Algemeen Beschaafd Nederlands. Het hof was door en door Franstalig en dat vonden de Vlamingen niet fijn.

Na drie jaar ging Laurent in dienst en kwam een einde aan de bijzondere situatie, maar het contact is altijd gebleven. Zo weten de Cleirens hoe het zit met de prins en Wendy Van Wanten en meer details over zijn losbandige leven. Helaas houden ze dat heel discreet voor zich.

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER

Het Nieuwsblad/Getty Images

#Royaltynl