prins laurent

Om naar uit te kijken: docu over koninklijk enfant terrible

Binnenkort op de Belgische televisie: een 4-delige serie over niemand minder dan prins Laurent, het ‘ongeleide projectiel’..

Groter contrast dan tussen Laurent en grote broer Filip kan er niet zijn. Filip is rustig, gedegen, serieus. Tikje voorspelbaar soms. Kent zijn grenzen.

Laurent heeft daar wat meer moeite mee. Talrijk zijn de vaak hilarische incidenten die hij veroorzaakt. Hij geeft zijn mening te pas en te onpas. Raakte verwikkeld in financiële schandalen. Hulde zich in hondenhaar (!), want dierenliefhebber. Een enfant terrible. En ‘ongeleid projectiel’, zoals Vlaamse media hem noemen.

Maar hij is ondanks alles nog steeds getrouwd met Claire en heeft een stel prachtige kinderen, die het ook nog eens goed doen.

Op overschot

De 4-delige Canvasdocumentaire Prins Laurent – prins op overschot, wij zouden zeggen: de reserveprins, zet dit koninklijke buitenbeentje in de schijnwerpers.

In de uitzendingen komen 24 getuigen aan het woord, van koningsgezinden tot kritische, republikeinse columnisten. De makers spraken onder meer oud-klasgenoten, koningskenners en ook (voormalige) politici.

Anders dan de documentaire over koning Filip, gingen de makers dit keer niet chronologisch, maar thematisch te werk. Ze onderzochten de omstandigheden van de afschaffing van de Salische wet in 1991, waardoor Laurent twee plaatsen naar achter schoof voor de troonopvolging. Een volgende aflevering draait volledig om zijn turbulente populariteit en een andere over zijn engagement voor dieren en het klimaat.

‘Onverbiddelijke womanizer’

Het opvallendste thema komt aan bod in aflevering drie: de vrouwen van Laurent. Tussen de bijzondere relatie met zijn moeder Paola en zijn huwelijk met Claire op zijn veertigste, had de prins ‘de reputatie van onverbiddelijke womanizer’, volgens de programmamakers. Ook zijn relatie met charmezangeres Wendy Van Wanten – zie foto – en daaropvolgende opname in een psychiatrische instelling komen aan bod.

‘Albert was woest geworden toen hij op de hoogte werd gebracht van de relatie van Laurent en Wendy Van Wanten’, aldus royaltywatcher Mario Danneels.

De eerste aflevering is op 19 april te zien.

Leestip

BESTEL HIER

HLN/ANP

#Royaltynl