Mathilde (2)

Deze juwelen droeg Mathilde in Tongeren

Voor de Kroningsfeesten in Tongeren selecteerde koningin Mathilde een aantal bijzondere juwelen en een fraaie jurk.

Koningin Mathilde was als gebruikelijk bij de Kroningsfeesten, een traditionele religieuze processie in Tongeren, de oudste stad van België. De Limburgse stad was in de Romeinse tijd de hoofdstad van het district Civitas Tungrorum. Delen van de Romeinse stadsmuur staan nog steeds overeind.

De Kroningsfeesten hebben trouwens niets te maken met de gebruikelijke wereldse royalty. In het jaar 1497 maakten Belgische ambachtslieden een beeld van Maria en Jezus.

Beeld

In 1889 gaf paus Leo XIII toestemming om het beeld te laten kronen. Het jaar daarop vond de eerste Kroningsprocessie plaats. Die werden iedere 7 jaar herhaald, behalve – vanwege de Eerste Wereldoorlog – in 1918.

Koningin Mathilde heeft de Kroningsfeesten sinds haar huwelijk in 1999 vier keer bijgewoond. De eerste drie keer was ook koning Filip erbij, plus de vorige viering kroonprinses Elisabeth.

Natan

Dit keer kwam koningin Mathilde alleen, in een bloemenjurk van Natan. Daarbij droeg ze gouden oorbellen met ondoorzichtige hartvormige hangers en rode edelstenen.

Mathilde stapelde twee gouden armbanden – een armband met rode edelstenen en een schakelarmband met edelstenen en medaillehangers – om haar linker pols. Aan haar rechterhand zien we haar gouden trouwring en aan haar linker een ring met diamanten en blauwe edelstenen aan haar linkerhand.

eloise
KLIK HIER

ANP/The Court Jeweller

#Royaltynl