Mathilde, Filip

Nieuwe foto’s Mathilde en Filip

Koning Filip en koningin Mathilde zitten tien jaar op de Belgische troon en lieten nieuwe portretten maken.

Het zijn in totaal 10 foto’s, één voor ieder jaar dat ze op de troon zitten, passend bij de verschillende manieren waarop daar dit jaar bij wordt stilgestaan.

We zien Filip en Mathilde in vol gala, en in alledaagsere outfits. De foto’s werden gemaakt in het koninklijk paleis in Laken.’

Ongebruikelijk

Tien jaar geleden volgde Filip zijn vader koning Albert op, die afstand deed van de troon. Dat is in België – en eigenlijk in alle monarchieën – een ongebruikelijke stap. Vorsten blijven op de troon tot ze sterven, is de regel.

Maar zoals Albert destijds opmerkte, in de speech waarin hij zijn aftreden aankondigde, speelde leeftijd een belangrijke rol bij zijn beslissing:

‘Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen van mijn voorgangers heeft bereikt. Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen.’

Beatrix

In Nederland is tussentijds abdiceren minder ongebruikelijk. In 1948 stapte bij ons koningin Wilhelmina op, naar verluidt omdat ze het niet eens was met het loslaten van Indonesië. Koningin Juliana, die haar opvolgde, maakte in 1980 bij leven en welzijn plaats voor koningin Beatrix, die op haar beurt afstand deed van de troon ten faveure van koning Willem-Alexander.

Royals Pictures 10th Anniversary
Royals Pictures 10th Anniversary
eloise
KLIK HIER

ANP/NOS

#Royaltynl