Deze koninklijke huwelijken eindigden in een scheiding

Valentijnsdag is weer voorbij, dus het gezwijmel is - voor nu althans - even afgelopen. En deze 5 koppels bewijzen maar al te goed dat zelfs een sprookjesbruiloft met Prince(ss) Charming geen garantie is voor een 'happily ever after'.

1. Charles en Diana (Groot-Brittanië)

Prins Charles en Diana Spencer trouwden op 29 juli 1981 in St Paul’s Cathedral voor de ogen van miljoenen mensen over de hele wereld. Het stel liet er geen gras over groeien en verwelkomden een jaar later hun zoon William. Zijn broertje Harry werd geboren in 1984. Na elf jaar huwelijk gingen Charles en Diana in 1992 uit elkaar. De scheiding was echter pas rond in 1996, een jaar voor Diana’s dood.

LEES OOK:

2. Andrew en Sarah Ferguson (Groot-Brittanië)

Andrew en Sarah Ferguson kennen elkaar al sinds hun kindertijd, waarna de vonk in 1985 tijdens de Royal Ascot oversloeg. In maart 1986 werd bekend dat zij verloofd waren. Naar zeggen ontwierp Andrew de verlovingsring helemaal zelf, waarna ze op 23 juli 1986 trouwden in Westminster Abbey. Ook deze bruiloft was wereldwijd te volgen. Slechts 6 jaar later gooiden de twee in 1992 de handdoek in de ring, waarop de officiële scheiding weer 7 jaar later volgde.

3. Margarita en Edwin (Nederland)

Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita leerden elkaar in 1998 kennen en traden na een paar jaar verkering in het huwelijk op 19 juni 2001. Het kerkelijk huwelijk vond iets later plaats, namelijk in september van dat jaar. Nog geen kleine drie jaar later, op 13 augustus 2004, maakte Margarita’s advocaat bekend dat zij en Edwin gingen scheiden. Dit zéér tegen zijn zin in. Saillant detail: eerder die dag werd bekend dat persoonlijke papieren van Margarita uit haar auto waren gestolen. Het vermoeden is dat hier ook de scheidingspapieren bij zaten. Pas op 8 november 2006 werd de echtscheiding formeel uitgesproken. Nog in 2019, dus vele jaren later, ging de Roy van Zuydewijn in Hoger Beroep om partneralimentatie van zijn ex-vrouw af te dwingen.

4. Peter Phillips en Autumn Kelly (Groot-Brittanië)

De oudste kleinzoon van koningin Elizabeth trouwde in 2008 met de Canadese Autumn Kelly in St. George’s Chapel, waar later ook prins Harry en prinses Eugenie trouwden. Peter en Autumn hielden het 12 jaar met elkaar vol, maar kwamen “na enkele maanden van discussie” tot de conclusie dat een scheiding het beste is voor hen en hun twee dochters Savannah en Isla.

5. Joachim en Alexandra (Denemarken)

De jongere broer van kroonprins Frederik trouwde in 1995 met Alexandra Christina Manley. Ze ontmoetten elkaar op een feestje in Hongkong. Na een razendsnelle verkering, ging Joachim tijdens een vakantie op de Filippijnen op één knie en vroeg hij Alexandra ten huwelijk. In 2004 was de liefde weer voorbij, waarna de scheiding in 2005 officieel werd uitgesproken. Gelukkig voor Joachim is het toch eind goed al goed; 3 jaar later trouwde hij alweer met zijn huidige vrouw prinses Marie.