Staatsieportret Carl Gustaf 2023 Kungahuset

Paniek over uitspraken Carl Gustaf

Hof eiste nieuw interview met omroep.

Dit jaar zit Carl Gustaf 50 jaar op de Zweedse troon, en dat wordt uiteraard groots gevierd. Onder meer met een programma van omroep SVT, waarin de koning uitgebreid aan het woord komt.

Daarbij wordt ook een pijnlijk onderwerp aangeroerd. Toen kroonprinses Victoria wernd geboren, werkte Zweden nog aan een wet die vrouwelijke troonopvolgers toe zou staan. Die werd pas van kracht na de geboorte van haar twee jaar jongere broer Carl Philip.

Die was 6 maanden kroonprins, waarna zijn zus de titel overnam, en dat vindt Carl Gustaf nog steeds raar.

‘Het is een bijzondere situatie waarin zij zich bevinden. Hij is al een aantal maanden kroonprins en zijn oudere zus neemt die titel over. We zullen proberen dat uiteindelijk uit te leggen, als hij opgroeit’, zei een teleurgestelde koning Carl Gustaf destijds.

42 jaar later beschrijft de koning de situatie nog steeds als ‘lastig’. In de SVT-documentaire De laatste koningen van Zweden zegt hij dat het niet verstandig is om wetten te hebben die met terugwerkende kracht werken.

‘Mijn zoon, prins Carl Philip, is geboren als kroonprins en dan ineens verander je het zodat hij alles kwijt is. Het is nogal vreemd, denk ik. Dat kan niet, het is oneerlijk.’

Die uitspraak leidde tot een storm van kritiek, waarop het hof een nieuw interview eiste, waarin de koning zou uitleggen wat hij bedoelde. De koning verduidelijkt vervolgens dat het besluit geen invloed heeft gehad op de relatie tussen prins Carl Philip en kroonprinses Victoria.

‘Ik heb niet begrepen dat er problemen zijn tussen de broers en zussen. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Maar ze is erg toegewijd, natuurlijk. Dat begrijp ik. Ze voelt de verantwoordelijkheid al op een bepaalde manier.’

LEES OOK:

ZIEN: MÁXIMA IN ZWEDEN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Svensk Dam