Koning vierkant achter kroonprinses

In officiële verklaring.

In twee televisie-interviews had koning Carl Gustaf van Zweden kritiek op de manier waarop in 1980 niet zijn zoon Carl Philip, maar zijn dochter Victoria troonopvolger werd.

Dat leverde hem zelf veel afkeuring op, en speculaties over wat er achter de paleismuren allemaal speelde. Zat het nog wel goed tussen vader en dochter?

Dat leidde weer tot een zeldzame reactie: een openbare en officiële verklaring:

‘In het najaar werd mij tijdens twee interviews gevraagd naar de wijziging van het opvolgingssysteem in 1980 ten gunste van het eerstgeboren kind – ongeacht het geslacht. Vervolgens deelde ik mijn gedachten over het feit dat prins Carl Philip met terugwerkende kracht zijn positie als kroonprins heeft verloren in verband met de grondwetswijziging.

Het deed me veel pijn toen ik vervolgens opmerkingen las dat ik niet achter mijn dochter, kroonprinses Victoria, zou staan als Zweedse troonopvolger.

Ik wil daarom duidelijk stellen dat mijn antwoorden op het interview niet moeten worden opgevat als kritiek op de vrouwelijke troonopvolging of op kroonprinses Victoria.

Voor mij is de vrouwelijke troonopvolging vanzelfsprekend. De kroonprinses is mijn opvolger. Ze is een buitengewone aanwinst voor mij, mijn familie en ons land. Ik ben trots op haar en haar onvermoeibare inzet voor Zweden.’

LEES OOK:

THROWBACK: VICTORIA EN DANIEL

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Kungahuset