Zorgen nemen serieus toe: koningin laat verstek gaan bij opening parlement

Het is het moment van het jaar: de opening door de koningin van het Britse parlement. Dit jaar laat ze voor het eerst sinds tijden verstek gaan, en daardoor nemen de zorgen over haar gezondheid verder toe.

Het moet echt totaal onmogelijk zijn, wil de koningin een verplichting laten schieten. Zeker als die zo belangrijk is. Haar woordvoerder zei: ‘De koningin heeft nog steeds last van periodieke mobiliteitsproblemen en heeft in overleg met haar artsen met tegenzin besloten dat zij morgen niet aanwezig zal zijn bij de staatsopening van het parlement.’

Het is dan ook met grote tegenzin dat Elizabeth haar rol heeft overgedragen aan Charles en William, Daar kwam nog wel wat bij kijken. De vorige twee keer dat ze verstek liet gaan – wegens zwangerschap – wees de privy council, haar hoogste adviesraad, de voorzitter van het parlement aan als vervanger.

Ditmaal heeft de koningin zelf de overdracht geregeld in zogenaamde ‘letters patent’. Die stellen haar in staat delen van haar functie over te dragen aan staatsraden. Dat zijn de vier volwassen leden van de Britse koninklijke familie met de meeste anciënniteit. Momenteel zijn dat Charles, William,  Andrew en Harry – maar de laatste twee zijn geen werkende royals en de Harry woont niet eens in het Verenigd Koninkrijk.

De laatste jaren heeft de koningin langzaam aspecten van de pracht en praal rond de staatsopening afgeschaft om rekening te houden met haar gevorderde leeftijd, zoals het dragen van een ‘dagjurk’ in plaats van zware staatsgewaden en een hoed in plaats van haar ongemakkelijke keizerskroon.

Er zal ook een afgeslankte – maar nog steeds spectaculaire – militaire ceremonie zijn met minder troepen, maar met dezelfde pracht en praal, waarbij acht verschillende eenheden betrokken zijn, waaronder The King’s Troop Royal Horse Artillery en The Household Cavalry Mounted Regiment.

LEES OOK:

GOUDEN KOETS WEER INGEZET

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Daily Mail/Daily Telegraph