royal family

Weer schandaal met pedofiel

Nee, niet Andrew en zijn banden met Epstein. Ditmaal ligt een andere royal onder vuur, en het kan ook nog eens ernstiger uitpakken.

Op Netflix staat een nieuwe documentaire over wijlen televisiepersoonlijkheid Jimmy Saville, sinds pakweg 1970 misschien de populairste man van het Verenigd Koninkrijk. Hij overleed 11 jaar geleden, en sindsdien is een enorme hoeveelheid informatie over zijn geheime leven naar buiten gekomen.

Lang verhaal kort: hij misbruikte tientallen jaren zijn positie om zich te vergrijpen aan veel te jonge meisjes. Pijnlijk, juist omdat hij zo populair was. Nog pijnlijker voor prins Charles, die bevriend met hem was.

Sterker nog: de beoogde troonopvolger schakelde Saville in als adviseur, en uit brieven die hij hem schreef blijkt dat ze zelfs dikke vrienden waren. De vraag is nu of hij wellicht wist dat de man niet deugde, en of hij dat anders had moeten weten. Of dat hij een oogje dichtkneep.

Wat ook speelt, is dat Saville door zijn koninklijke contacten een zekere vorm van bescherming genoot, en dus dankzij prins Charles, maar ook Diana en Margaret – en premier Thatcher trouwens – zijn zieke gang kon gaan.

De discussie is net opgelaaid en ongetwijfeld gaat dit nog een onaangenaam staartje krijgen.

LEES OOK:

BRITTEN: LIEVER WILLIAM DAN CHARLES

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: A British Horror Story (Netflix)