Harry

Visum Harry hangt aan zijden draad

De bekentenissen over drugsgebruik dreigen Harry de das om te doen. Een organisatie eist openheid. Heeft hij gelogen?

De conservatieve denktank America’s Heritage Foundation eist dat Harry’s visumaanvraag wordt vrijgegeven, nadat hij heeft toegegeven in het verleden drugs te hebben gebruikt.

Het verzoek komt nadat Harry in zijn eerder dit jaar verschenen autobiografie Spare – in Nederland bij uitgeverij Hollands Diep verschenen als Reserve – toegaf cocaïne, cannabis en paddo’s te hebben gebruikt.

Illegale middelen

De Heritage Foundation eist nu dat Harry’s visumaanvraag wordt vrijgegeven, zodat de Amerikaanse belastingbetaler kan nagaan of de royal zijn drugsgebruik daarop heeft aangegeven.

Directeur Mike Howell zei: ‘Dit verzoek is in het algemeen belang, in het licht van de mogelijke intrekking van het visum van prins Harry wegens het gebruik van illegale middelen en verdere vragen over het drugsgebruik van de prins, en of hij goed is doorgelicht voordat hij de Verenigde Staten binnenkwam.’

Het Amerikaanse immigratiebeleid is omgeven door strenge wetten, met zware straffen voor wie betrapt wordt op liegen tegen ambtenaren. Deze omvatten deportatie en het verbod om burgerschap aan te vragen. Honderden Britten zijn uit de VS verbannen na hun drugsmisbruik.

Drugsgebruik

In 2019 beweerde de Britse Isabella Brazier-Jones dat ze voor 10 jaar uit de VS werd verbannen, nadat ze had toegegeven dat ze twee jaar eerder een lijntje cocaïne had gesnoven.

De 31-jarige zei dat ze onmiddellijk in een gevangeniscel werd gegooid en 24 uur moest wachten voordat ze naar Groot-Brittannië werd teruggestuurd.

De Heritage Foundation betoogt dat als immigratieambtenaren wisten van het drugsgebruik, Harry’s geval vragen oproept of hij een speciale behandeling kreeg omdat hij een prins is en zijn vrouw een tv-ster. Dat zou volgens hen illegaal zijn.

In antwoord op de oproepen van de Stichting zei een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken:

‘Visumgegevens zijn vertrouwelijk krachtens sectie 222(f) van de Immigration and Nationality Act (INA); daarom kunnen we de details van individuele visumgevallen niet bespreken.’

Mirror

#Royaltynl