amalia naam

Uitgelegd: Zo komt Amalia aan haar voornamen

Hoe komt kroonprinses Amalia eigenlijk aan al die namen? En waarom heet ze Amalia?

Het vernoemen van een kind is altijd een mooie gelegenheid om de band met ander blauw bloed te verstevigen, en uiteraard met de familie. Dit zijn de namen van kroonprinses Amalia.

Streepje

De prinses die we kennen als Amalia heet Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, met een opvallend streepje – net als vader Willem Alexander dat heeft. Die maakte ook meteen duidelijk dat Amalia de roepnaam zou zijn.

Beatrix is makkelijk, want zo heet haar oma. Carmen wijst op de afkomst van moeder Máxima. Haar moeder heet voluit Maria del Carmen. Maria ligt voor ons protestantse koningshuis lastig, vandaar dat voor het alternatief zal zijn gekozen. Victoria is het allersimpelst: dat vond haar vader een mooie naam.

Wat ook een rol speelde is de internationale rol die Amalia zal gaan spelen. Dan moet je naam niet te ingewikkeld of onuitspreekbaar zijn.

Geschiedenis

Catharina en Amalia zijn namen die in de lange geschiedenis van de Oranjes vaker opduiken, maar de koning, tevens historicus, heeft laten weten dat hij daar niet aan heeft gedacht. Amalia komt tegenwoordig nog maar weinig voor, maar lang geleden was Frederik Hendrik, de zoon van Willem de Zwijger, ene Amalia van Solms.

Bij Victoria zullen veel mensen denken aan koningin Victoria, die in de 19e eeuw op de Britse troon zat. Zweden heeft uiteraard een kroonprinses die Victoria heet, voluit Victoria Ingrid Alice Désirée.

Bron: Koninklijk Huis/Trouw/Meertens Instituut