Charles Doet Een Dansjekop

Smet op blazoen Charles

Prins nam tassen met cash uit Qatar aan.

In het Verenigd Koninkrijk is grote ophef ontstaan, nadat bekend werd dat prins Charles een tas met een groot bedrag in contanten heeft aagenomen van een Qatarese sjeik. Het zou gaan om 2,5 miljoen pond.

Het geld was een gift voor een liefdadigheidsfonds van de prins. Drie donaties van bijna 900.000 pond per keer – in biljetten van 500 euro – werden in draagtassen en een weekendtas gestopt. Dergelijke grote donaties in contanten zijn ‘zeer ongebruikelijk’, zei een bron binnen de Britse belastingdienst, hoewel ze niet verboden zijn.

Al enige tijd hangt er een vermoeden van duistere zaken rond de liefdadigheidsinstelling van de prins. Vertrouweling Michael Fawcett nam enkele maanden geleden ontslag als chef, na een onderzoek naar verdachte geldstromen.

Geld niet gewoon overmaken, maar onttrekken aan controle door het overhandigen van cash,  kan op witwassen duiden. De gulle gevers werd in dit geval ook nog een koninklijke onderscheiding beloofd.  

Een woordvoerder van de Charity Commission, die in de gaten houdt of liefdadigheidsorganisaties volgens de regel werken, liet weten dat gekeken wordt of een nader onderzoek nodig is.

Het is nog maar een paar maanden geleden dat de Metropolitan Police en de Charity Commission een onderzoek instelden naar banden tussen een ander fonds van de prins en de Saoedische miljardair Mahfouz Marei Mubarak Bin Mahfouz.

 Bron: Sunday Times/Daily Mail