Meghan, Harry

Seks- en gokschandaal om prins van Wales

Prins Harry was de eerste royal in meer dan 130 jaar die getuigde in een rechtbank. Dit gebeurde met zijn voorganger.

In 1890 had de toenmalige Prins van Wales, zoon van Victoria en de toekomstige koning Edward VII, een reputatie had als rokkenjager en gokverslaafde. Het ging mis bij een bezoek aan zijn vriend Sir William Gordon-Cumming. De prins gebruikte diens huis voor ontmoetingen met zijn minnaressen.

Baccarat

Dit keer werd baccarat gespeeld, een populair maar illegaal kaartspel. Het liep uit de hand, toen iemand uit de entourage van de prins de gastheer beschuldigde van vals spelen. Die wees dat verontwaardigd van de hand. Een schandaal dreigde, maar afgesproken werd dat alle aanwezigen hun mond zouden houden om de prins uit de wind te houden.

Het verhaal lekte toch uit, en Gordon-Cumming spande een rechtszaak aan wegens laster, tegen een zekere familie Wilson. Zij zouden het overal hebben lopen vertellen.

Fret als huisdier

De zaak kwam in 1891 voor en veroorzaakte een enorme rel. Dienstdoend rechter Lord Coleridge had een slechte reputatie. Hij viel in slaap tijdens rechtszaken, gaf de beste kaartjes voor de publieke opinie aan vrienden  en hield een fret als huisdier verborgen in zijn gewaden.

Gordon-Cumming verloor uiteindelijk de zaak en zijn carrière, geholpen door een rechter die de jury de kant van de Prins van Wales liet kiezen. De prins had hat echter zo slecht gedaan, dat sindsdien het hof er alles aan doet om royals uit de rechtszaal te houden.  Dat lukte tot deze week.

Tekst Royalty, beeld GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Leestip

BESTEL HIER

 The Guardian

#Royaltynl