Charles En Inheemse Canadese

Reis Camilla en Charles naar Canada in teken van verzoening

De Britse royals hebben lessen getrokken uit de tamelijk desastreuze bezoeken aan de Cariben. Charles en Camilla begonnen al voor ze goed en wel vertrokken waren met het maken van excuses. Maar of dat genoeg is?

De geest lijkt uit de fles, nu verschillende Caribische landen die lid zijn van de Commonwealth hebben aangekondigd zich  volledige los te maken van de kroon. Dergelijke geluiden klinken ook in Australie.

Het is de royals er dus alles aan gelegen om Canada binnenboord te houden. Anders gezegd: wat bedoeld was als een aantal feestelijke tournees van royals om de onderlinge banden onder de monarchie te versterken, draait uit op een reddingsoperatie.

De prins van Wales en de hertogin van Cornwall brengen van 17 tot en met 19 mei 2022 een driedaags bezoek aan Canada, waar zijn moeder nog steeds staatshoofd is. Meteen vanaf dag 1 ging Charles diep door het stof. Hij sprak van de noodzaak om ‘in het reine te komen met de donkerdere en moeilijkere aspecten van het verleden.’

‘Mijn vrouw en ik beginnen ons bezoek aan deze landen, die al duizenden jaren door inheemse volken – First Nations, Métis en Inuit – worden bewoond en verzorgd, met het grootste respect.’.

Hij heeft het met de gouverneur-generaal, vertegenwoordiger van de kroon, gehad over het ‘vitale proces’ van verzoening in de nasleep van de mishandeling van de inheemse bevolking van de regio. Met name de kinderen die van de 19e eeuw tot de jaren zeventig onder dwang bij hun ouders zizjn weggehaald door de Anglicaanse Kerk – waarvan de koningin het hoofd is.

‘Als we naar onze collectieve toekomst kijken, als één volk dat één planeet deelt, moeten we nieuwe manieren vinden om in het reine te komen met de donkere en moeilijkere aspecten van het verleden: erkennen, verzoenen en ernaar streven het beter te doen. Het is een proces dat begint met luisteren.’

LEES OOK: 

PRINSES MARGRIET OP PAD MET DE PREMIER VAN CANADA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Bron: People Magazine Beeld: clarencehouse