verlies

Zien: Prins Harry spreekt openhartig over verlies van zijn moeder

Prins Harry heeft openhartig gesproken over de dood van zijn moeder, prinses Diana. Dat deed hij in een video voor Scotty’s Little Soldiers.

Prins Harry is ambassadeur voor Scotty’s Little Soldiers, een organisatie die kinderen helpt die een ouder verloren zijn in het leger. In een video deelde de prins zijn eigen ervaring van hoe het is om op jonge leeftijd een ouder te verliezen.

Omgekomen op slagveld

In de video heeft prins Harry een gesprek met Nikki Scott, de oprichter van Scotty’s Little Soldiers. Ze vertelde hem in de video over het moment dat ze haar zoontje Kai moest vertellen dat zijn vader was omgekomen op het slagveld. Kai was op dat moment pas vijf jaar.

Verlies van moeder 

Prins Harry weet precies wat Kai meegemaakt moet hebben. Hij verloor zijn moeder, prinses Diana, toen hij nog maar twaalf jaar oud was. “Het is heel moeilijk om iemand te verliezen als kind. Je overtuigt jezelf er aanvankelijk van dat de persoon die je bent verloren zou willen dat je zo lang mogelijk zo verdrietig mogelijk bent. Maar veel later beseft je pas: nee, ze zou net willen dat ik gelukkig was”, vertelde de prins in de video. 

Royalty Royal Family Western Isles
Prins Harry met zijn moeder, prinses Diana

Het vreet je op

Hij vervolgt: “Het moeilijkste, zeker voor kinderen, is dat ze denken: ‘Ik wil er niet over praten, want erover praten zal me triest maken.’ Het wordt makkelijker wanneer je erachter komt dat je in feite hun leven viert als je over hen praat. Je kan het niet voor altijd onderdrukken. Dat vreet je vanbinnen op.”

Lees ook: Prins Harry verliest legerkameraad

Begin er niet aan 

“Maar het blijft een obstakel, want niemand wil in de positie zitten waarin je gedwongen wordt om te praten over het ene ding waar je écht niet over wil praten. Terwijl elk deel van je zenuwstelsel je zegt: ‘Begin er niet aan’”, aldus prins Harry. 

Bekijk de hele video hieronder:  

TEKST: VERA GULDEMEESTER
BEELD: GETTYIMAGES
VIDEO: YOUTUBE