Pijnlijk: Edward en Sophie niet naar Grenada

Het bezoek van de twee aan Grenada werd zonder opgaaf van redenen gecancelled. De reden lijkt duidelijk.

Het kleine Grenada ligt in de Cariben, waar de rondreis van William en Kate onlangs niet echt goed verliep. Het ligt voor de hand dat daardoor het bezoek van de graaf en gravin van Wessex aan Grenada officieel is uitgestel.

Opmerkelijk is wel weer het tijdstip waarop die beslissing werd genomen: een dag voor ze zouden vertrekken. We weten alleen dat Buckingham Palace overleg heeft gehad met de regering van Grenada en de Britse gouverneur-generaal in dat land.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een koninklijk bezoek, dat traditioneel lang op de planning staat, op zo’n korte termijn wordt geannuleerd.

De suggestie om uit te stellen werd gedaan door Grenada, na advies van de gouverneur-generaal, die de vertegenwoordiger van de koningin op het eiland is. Koninklijke medewerkers hebben de redenen niet nader toegelicht.

Het komt nadat de hertog en hertogin van Cambridge tijdens hun recente tournee door Belize, de Bahama’s en Jamaica te maken kregen met kritiek en protesten, waarbij sommigen opriepen om van de drie landen republieken te maken. De premier van Jamaica vertelde het paar dat zijn land een toekomst zonder monarchie tegemoet ziet.

Grenada werd in 1974 onafhankelijk en de koningin blijft het staatshoofd. De centrum-linkse oppositiepartij, het Nationaal Democratisch Congres, heeft eerder gezegd dat zij de kwestie van de verwijdering van de koningin als staatshoofd aan het volk zou voorleggen in een referendum over grondwetswijziging, indien zij aan de macht zou komen. Het NDC was de regeringspartij van 2008 tot 2013, maar verloor haar zetels in 2013 aan de New National Party.

Edward en Sophie zullen tijdens de rest van hun rondreis gemeenschappen, lokale ondernemers, ambachtslieden en jongeren ontmoeten om de cultuur, de toekomst en de levendigheid van de eilanden te vieren. Edward zal atleten ontmoeten die aan het trainen zijn voor de Gemenebestspelen, en Sophie zal vrouwelijke leiders ontmoeten.

In Antigua en Barbuda zullen ze enkele van de beroemdste cricketers van West-Indië en het nationale roeiteam ontmoeten. In St Lucia zullen ze een dienst bijwonen ter gelegenheid van het 70-jarig regeringsjubileum van de koningin.

LEES OOK:

KINK IN KABEL CARIBISCHE REIS KATE EN WILLS

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: The Guardian