Ontwerp Zonder Titel 2023 02 14t112828.246

Onthuld: Het verhaal achter het sportjack van Diana

Diana droeg soms een jack van de Amerikaanse ploeg Philadelphia Eagles, verliezende finalisten in de Superbowl dit jaar. Aan het verhaal zit een verrassende twist.

Diana had het jasje een tijdje aan als ze de kinderen naar school bracht. Ze kreeg het van wijlen Eagles-statisticus Jack Edelstein, die ze ontmoette op de begrafenis van prinses Grace van Monaco in 1982.

Voordat ze in 1956 met prins Rainier trouwde, was ze de Amerikaanse actrice en Oscarwinnares Grace Kelly, afkomstig uit Philadelphia.

Kleuren

‘Ze dacht dat football hetzelfde was als voetbal’, vertelde Edelstein aan de Philadelphia Daily News na de dood van prinses Diana. ‘Ze vroeg: Wat zijn jullie kleuren? Ik zei: Groen en zilver. Ze zei: Dat zijn mijn favoriete kleuren.’

Na hun ontmoeting beloofde Edelstein Diana wat Eagles spullen te sturen – en kwam met een pakket dat petten, shorts, shirts en het jack bevatte.

‘We stuurden haar ook een prachtige Eagles-jas, speciaal voor haar gemaakt. Het was een idee van Leonard Tose’, zei Edelstein over de toenmalige teameigenaar. ‘Ze stuurde me een heel aardig briefje, over hoe ze het had gedragen.’

Stijlstatement

Toen een foto van prinses Diana met het jasje op de cover van een uitgave van PEOPLE uit 1994 stond, liet de nieuwe teameigenaar Jeffrey Lurie die uitvergroten zodat hij die in zijn kantoor in het Veterans Stadium kon ophangen.

Maar Prinses Diana droeg het jack waarschijnlijk eerder als stijlstatement dan om het team te steunen.

‘Ze draagt deze dingen omdat ze een look creëren’, vertelde haar biograaf Andrew Morton in 1991 aan Daily News schrijfster Barbara Beck. ‘Ze weet heel weinig van Engelse sporten, laat staan van Amerikaanse teams.’

Leestip

BESTEL HIER

People/Getty Images