Neppriester dringt door in Windsor Castle, queen veilig

Het zomaar een scene kunnen zijn uit The Crown: een namaakpriester speelde zijn rol zo goed, dat de Coldstream Guards hem in hun midden opnamen.

Iedereen kent de Guards: rode jassen, berenmutsen. Maar vergis je niet, dit is een elite-eenheid, tot de tanden gewapend, en de laatste ring van ijzer rond de queen.

Het is dan ook zorgelijk dat iemand die zich voordeed als priester in de kazerne eten en drinken kreeg, en een bed voor de nacht. No questions asked.

Het nieuws over deze ‘buitengewone inbreuk op de veiligheid’ zorgde in het VK dan ook voor beroering. Meteen na ontdekking werd een grondig onderzoek gestart. Dat de koningin toevallig iet thuis was – ze zat op Sandringham – doet daarbij niet terzake.

De soldaten zouden bij de poort zijn benaderd door de man, die zei dat zijn naam Father Cruise was. Hij zou de nacht hebben doorgebracht met eten en drinken met hoge officieren, niemand vroeg naar een identificatie. Het was genoeg dat hij beweerde een vriend te zijn van de aalmoezenier van het bataljon. Aan de bar babbelde hij vrolijk mee, met sterke verhalen over zijn tijd in Irak.

LEES OOK:

WINDSOR CASTLE KRIJGT WEER BEZOEKERS

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Bron: The Guardian