Camilla En Charles (2)

Dit zijn de gasten voor de kroning

Charles heeft 2.000 uitnodigingen laten versturen voor de kroning in Westminster Abbey. Dit weten wenu over wie wel en niet komen.

Zoals bij veel evenementen komt familie op de eerste plaats, dus veel leden van de familie van Charles en Camilla zijn aanwezig. Daaronder William en Catherine, evenals Anne, Edward en Andrew. Fergie ontbreekt.

Waarschijnlijk zullen hun dochters prinses Beatrice en prinses Eugenie als negende en elfde in lijn voor de troon aanwezig zijn, evenals prinses Anne’s dochter Zara Tindall en haar man Mike Tindall.

Na veel speculatie heeft Harry bevestigd dat hij erbij zijn, maar zijn vrouw Meghan niet. De kroning valt samen met de vierde verjaardag van de zoon van het paar, prins Archie.

George

Prins George, de zoon van prins William en Kate en tweede in lijn voor de troon, zal een van de vele pages of honour zijn.

Drie van de kleinzonen van de koningin, Gus en Louis Lopes, Freddy Parker Bowles en haar achterneef Arthur Elliot zullen dezelfde rol vervullen en deel uitmaken van de processie door Westminster Abbey.

Ook haar zus Annabel Elliot en goede vriendin Lady Lansdowne zullen als Ladies in Attendance deel uitmaken van de stoet.

Onder de 2.000 aanwezigen bevinden zich belangrijke politici en wereldleiders. Dat deel van de gastenlijst valt onder de staat.

Premier Rishi Sunak zal aanwezig zijn, samen met ministers en leden van het Hogerhuis.

Naar verluidt zijn ook voormalige Britse premiers als Liz Truss en Tony Blair aanwezig, evenals de nieuwe eerste minister van Schotland, Humza Yousaf.

Vriendschap, respect en achting

Onder de buitenlandse gasten is president Macron van Frankrijk. Het komt nadat het staatsbezoek van Charles aan Frankrijk in maart werd uitgesteld vanwege protesten. Een bron vertelde de Times dat Macron aanwezig zal zijn om zijn ‘vriendschap, respect en achting’ voor het Verenigd Koninkrijk te tonen.

De Amerikaanse president Joe Biden vertelde Charles tijdens een telefoongesprek in april dat hij niet zou komen, maar bevestigde dat First Lady Jill Biden zijn plaats zou innemen.

De Poolse president Andrzej Duda en Anthony Albanese, de Australische premier, hebben beiden gezegd dat zij van plan zijn de bijeenkomst bij te wonen. Lokale nieuwsberichten melden dat de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif en de Filipijnse president Ferdinand Marcos aanwezig zullen zijn.

Albanese’s aanwezigheid is pikant. Australië maakt zich op om afscheid te nemen van Charles als staatshoofd.

Rusland, Wit-Rusland, Myanmar, Afghanistan, Syrië, Venezuela en Iran sturen geen vertegenwoordiger. Noord-Korea en Nicaragua hebben de kans gekregen om de bijeenkomst op diplomatiek niveau bij te wonen.

Provocatie

Kroonprins Akishino en kroonprinses Kiko van Japan wonen de ceremonie bij, maar niet de keizer. In een breuk met de traditie reist wel een aantal zittende buitenlandse vorsten naar Londen voor de ceremonie. Het gaat onder meer om prins Albert en prinses Charlène van Monaco, koning Felipe en koningin Letizia van Spanje, en koning Carl Gustaf van Zweden, die vergezeld zal zijn van zijn dochter kroonprinses Victoria.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die de koning in februari op Windsor Castle op de thee ontmoette, zal aanwezig zijn.

Koning Charles en koningin Camilla hebben verder 850 vertegenwoordigers van de gemeenschap uitgenodigd voor de ceremonie als erkenning voor hun liefdadigheidswerk.

Een pijnpunt is tenslotte de volksrepubliek China. Die stuurt in plaats van president Xi Jinping een lagere official, die naam maakte door het bloedig neerslaan van protesten in Hong Kong en China zelf. In heg VK wordt dat opgevat als een provocatie.

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER

BBC News/Getty Images

#Royaltynl