coronation charles

Alles wat je moet weten over de kroning

Op 6 mei 2023 zit je natuurlijk voor de tv om de kroning van King Charles III te zien. Dit is wat je die dag kunt verwachten – inclusief handige time table.

De ceremonie wordt gehouden in Westminster Abbey in Londen op 6 mei 2023. Charles zal de 40ste koning zijn die daar gekroond wordt sinds het jaar 1066.

Stoet

De ceremonie zal beginnen met een stoet van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Dit is de route die wordt afgelegd:

coronation charles

Buckingham Palace 11:20 uur (Nederlandse tijd)

De processie begint om 10.20 uur, oftewel 11.20 uur in Nederland. Charles en Camilla zullen de route afleggen in de ’the Diamond Jubilee State Coach’. Deze is in 2012 in Australië gebouwd ter ere van zestig jaar Elizabeth op de troon. Deze koets is wat luxer dan de gouden koets die eerder werd gebruikt. Saillant detail: de koets heeft airconditioning.

Westminster Abbey iets voor 12:00 uur

Iets voor 12 uur Nederlandse tijd zullen Charles en Camilla aankomen bij Westminster Abbey. De kans is groot dat Charles een militair uniform draagt en geen hermelijnen mantel en zijden kniekousen, zoals zijn voorganger George VI.

Ceremonie vanaf 12:00

De ceremonie zelf begint om 11 uur lokale tijd, oftewel 12 uur onze tijd. er zal muziek klinken van o.a. Andrew Lloyd Webber en Grieks Orthodoxe muziek. Er is ene speciale rol voor de kleinzoon van Charles, George, en voor de kleinkinderen van Camilla: Lola, Eliza, Gus, Louis en Freddy. De hele ceremonie zal minder dan twee uur duren en er zal een onderdeel zijn waarbij iedereen trouw aan de koning belooft.

Recognition

‘Recognition’ of erkenning van het koningschap zal als eerste worden uitgesproken door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Daarna zullen nog een aantal mensen een erkenning doen, gevolgd door ‘God Save the King!’ De stoel waarop Charles zal zitten is een van de oudste stoelen die nog steeds dienst doet als kroningsstoel. Charles is de 26ste vorst die op de stoel plaatsneemt.

Tekst Royaltynl, Beeld Gettyimages, bron BBC

Elizabeth
KLIK HIER