The Royal Mint Unveils Official Coin Effigy Of His Majesty King Charles Iii

‘Koning kan niet worden gekroond’

Zegt zijn biograaf.

Antony Holden, die een biografie schreef over koning Charles, weet het zeker: een eventuele kroning zou een constitutionele crisis veroorzaken.

Holden schreef in een brief aan de Britse krant The Guardian:

‘De Kerk van Engeland heeft nog nooit een gescheiden man tot koning gekroond, laat staan één die openlijk overspel heeft bekend – met de vrouw in kwestie die verwacht wordt tot koningin te worden gekroond.

Wijlen Robert Runcie [de voormalige aartsbisschop van Canterbury] vertelde me dat dit een herziening van de kroningseed zou vereisen, waarvoor een nieuw statuut van het Parlement nodig zou zijn.

Gezien de conventie dat het parlement niet over de monarchie debatteert zonder toestemming van de monarch, zou dit vereisen dat de premier toestemming vraagt aan koning Charles.’  

Sir Vernon Bogdanor, een professor aan het King’s College London’s Centre for British Politics and Government, verwierp Holden’s argument:

‘Het huwelijk van Charles en Camilla werd gevolgd door een dienst van gebed en toewijding, geleid door aartsbisschop Rowan Williams. Dit gaat boven alles wat Robert Runcie al dan niet heeft gezegd. Het is duidelijk dat de Koning de regels van de Kerk heeft gehoorzaamd. Rowan Williams is, denk ik, in een betere positie om de regels van de Kerk te interpreteren dan Anthony Holden.’

LEES OOK:

ONTHULD: ZO GAAT DE KRONING VAN CHARLES ERUITZIEN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: The Guardian/Mail Online