Gehaakte Queen

Jubileumfeesten in VK begonnen

In het Verenigd Koninkrijk zijn de feesten voor het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth begonnen. Je kunt het nu allemaal meemaken op BBC1.

Alle ogen zijn gericht op Harry en Meghan, die met de kinderen Archie en Lilibet zijn geland op Britse bodem. De koningin liet ze met een limo ophalen van het vliegveld, wat gezien wordt als een teken van verzoening. Opvallend: ze stuurde ook beveiliging mee. Daarover is lang ruzie geweest.

De Sussexes zullen Trooping the Colour straks gadeslaan vanuit een raam in het paleis. Op het balkon staan – naast Elizabeth – Charles en Camilla, William en Kate met George, Charlotte en Louis, Edward en Sophie en hun children Louise and James, Anne met Tim Laurence, de hertog en hertogin van Gloucester, de hertog van Kent en prinses Alexandra. Grote afwezigen zijn Andrew, Beatrice en Eugenie.

De Britten genieten van een bank holiday, een lang weekend. Bonus: de kroegen zijn langer open. De eerste glazen zijn al geheven op de gezondheid van Elizabeth.

Op de Mall, de straat in Londen die uitkomt op Buckingham Palace, is het in afwachting van Trooping the Colour enorm druk.

De koningin heeft haar staf een feestelijke loonsverhoging gegeven van 5%. Het personeel van Buckingham Palace wordt notoir slecht betaald.

Niet iedereen viert feest in eigen land. Veel Britten maken van de gelegenheid gebruik om met vakantie in het buitenland te gaan. Dat leidt weer tot chaos op de luchthavens en bij de Eurostar-verbinding met het continent.

Bij een jubileum hoort ook een lintjesregen, en bij een lintjesregen hoort controverse. Dit keer doordat Stephanie Davies-Arai een onderscheiding kreeg. Ze leidt een groep die zich verzet tegen de trend om kinderen al vroeg als transgender te bestempelen.

Onderdeel van de parade van de strijdkrachten is een fly past van de Royal Air Force. Die belooft spektakel. Maar liefst 70 historische en moderne vliegtuigen vliegen over Engeland.

In de  Britse straten duiken de vreemdste versieringen op.

Gehaakte Queen
Gehaakte Queen

Beeld: Johnny Thatcher/Twitter