Ontwerp Zonder Titel (52)

Jammer dan. Charles niet op nieuwe bankbiljetten Australië

Niet echt verrassend, misschien een teken aan de wand.

We beseffen het niet altijd, maar de landen die behoren tot het Britse Gemenebest, de Commonwealth, hebben de koning als staatshoofd. Het zijn stuk voor stuk voormalige koloniën, en dit behoort tot hun erfenis. Ook al zijn ze al tijden onafhankelijk.

Vooral de laatste tijd klinkt in veel van die landen de roep om echte onafhankelijkheid, en het verbreken van de banden met de monarchie.

In Australië wordt het portret van de Britse koningin Elizabeth op nieuwe biljetten van vijf dollar vervangen door een ontwerp dat de inheemse cultuur eert. Er komt dus geen biljet met daarop de beeltenis van koning Charles, maakt de Australische centrale bank bekend.

Staatshoofd

Charles is officieel het staatshoofd van Australië. Het vijfdollarbiljet is het enige papiergeld in Australië met de beeltenis van een Britse vorst. De bankbiljetten met een afbeelding van Elizabeth die al in omloop zijn, blijven een wettig betaalmiddel. Hoewel Charles niet op het nieuwe briefje komt te staan, wordt hij nog wel afgebeeld op de Australische munten. De eerste munten met het portret van de koning zullen dit jaar worden geslagen.

De dood van koningin Elizabeth op 8 september vorig jaar leidde tot openbare rouw in Australië, maar was ook aanleiding voor veel Australiërs om op te roepen tot afschaffing van de monarchie. Sommige inheemse groepen protesteerden ten tijde van de rouw om Elizabeth tegen de destructieve invloed van het koloniale Groot-Brittannië.

De beslissing om geen beeltenissen van Britse monarchen meer op bankbiljetten te plaatsen wordt volgens de centrale bank gesteund door de centrumlinkse Labour-regering van premier Anthony Albanese, die voorstander is van een Australische republiek.

Voor het ontwerp van het nieuwe biljet zal de inheemse bevolking worden geraadpleegd, zodat ‘de cultuur en de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners’ geëerd worden, aldus de centrale bank. Het ontwerpen en drukken van het nieuwe biljet zal ‘een aantal jaren’ in beslag nemen, aldus de bank.

Leestip

BESTEL HIER

Bron: ANP