Incoming Senator Lidia Thorpe Is Sworn In At The Senate

Groene senator schopt tegen schenen Elizabeth

Spuugt op positie Queen bij ambtsbeëdiging.

De Queen is formeel staatshoofd van Australie. Veel stelt dat niet voor, maar het betekent wel dat als je daar lid van het parlement wordt, je trouw aan de kroon moet zweren.

Een formaliteit. Maar die nam Lidia Thorpe, lid van de Groene-partij,  erg serieus. Ze balde strijdvaardig haar vuist, en las een alternatieve tekst voor. Daarin noemde ze Elizabeth een ‘kolonisator’!

Grote commotie! De voorzitter maakte duidelijk, dat het alleen telde als ze de officiele tekst uitsprak. Wat ze toen maar heeft gedaan. Het punt was immers gemaakt.

Thorpe is de eerste Aboriginal Australische senator in het Australische Parliament House.

Thorpe’s partij, de Australische Groenen, zegt op haar website: ‘De voortdurende erfenis van het kolonialisme heeft de soevereiniteit van onze First Nations-volkeren over het hele Australische continent nog niet volledig erkend. Dit is een misstand die moet worden rechtgezet. Endemisch racisme, onderdrukkende wetten en beleid, onbegrip, onwetendheid en het gebrek aan kennis en onderwijs hebben ertoe geleid dat de volken van de First Nations generatie op generatie onderworpen zijn geweest aan beleid en wetgeving die vele levens hebben verarmd. Op dit moment leven velen nog steeds in armoede en achterstand, zonder dezelfde rechten en diensten die andere Australiërs genieten. Dit moet veranderen, zodat toekomstige generaties kinderen van de First Nations kunnen dromen van betere dingen.’

Australië was meer dan 100 jaar lang een Britse kolonie, gevestigd als strafkolonie waar inheemse bewoners werden verdreven of gedood. Hoewel het land in 1901 een eigen natie werd, ging het deel uitmaken van het Gemenebest, een politiek samenwerkingsverband van 56 lidstaten waarvan koningin Elizabeth het hoofd is.

Incoming Senator Lidia Thorpe Is Sworn In At The Senate
Incoming Senator Lidia Thorpe Is Sworn In At The Senate

LEES OOK:

BRITSE ROYALS PRIJZEN AUSTRALIËRS OP AUSTRALIA DAY

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty

Bron: People Beeld: Getty Images