Elizabeth2 4 1

Geheime plannen wijzen op afnemende conditie Queen

Zal niet terugreizen naar Londen als nieuwe premier zich aandient.

Nog even, en dan is duidelijk wie de opvolger wordt van de afgetreden premier Boris Johnson. De traditie wil, dat die zich aandient bij de vorstin, op Buckingham Palace, die hem vraagt een nieuwe regering te vormen.

Maar daar is de koningin, die op Balmoral verblijft, niet mobiel genoeg voor. Dus zal de winnaar af moeten reizen naar Schotland. Voor de ceremonie die daar dan op 6 september plaats zal vinden zouden al geheime plannen zijn gemaakt.

Een alternatief plan zou zijn, dat ze zich in Londen laat vervangen door Charles, maar daar wil ze naar verluidt niets van weten. Hij mag wel linten knippen en sporttoernooien openen in haar naam, regeringszaken zijn een ander chapiter.

Het zou de eerste keer sinds mensenheugenis zijn dat de zogenaamde handkus buiten Londen of Windsor plaatsvindt.

De koningin kuste de handen van haar eerste premier Winston Churchill in 1952 op Heathrow toen ze terugkeerde uit Afrika na de dood van haar vader koning George VI. Elke andere premier reisde sindsdien naar Buckingham Palace.

Maar in 1908, na het plotselinge aftreden van een ziekelijke Sir Henry Campbell-Bannerman, werd de ceremonie in Frankrijk uitgevoerd. Zijn vervanger Herbert Asquith was gedwongen naar Biarritz te reizen, waar de overgrootvader van de koningin, koning Edward VII, op dat ogenblik met vakantie was.

LEES OOK:

EÉN ROYAL VOND PORTRETTERING IN THE CROWN ‘GEWELDIG’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: The Sun