Britain Royalty

‘Elizabeth overleden’

Volgens Folha de São Paulo, een van de grootste kranten van Brazilië, is de queen dood.

Op de site van het dagblad stond een necrologie. Opvallend: daarin was niet vermeld hoe oud ze was geworden, in plaats daarvan stond er ‘XX’ – oftewel: later in te vullen. Ook ontbrak de doodsoorzaak.

Dat liet meteen alarmbellen afgaan en het stuk verdween dan ook al snel. De krant kwam met een verontschuldiging: ‘Het is normaal in de journalistiek om verhalen voor te bereiden over mogelijke en/of waarschijnlijke situaties, zoals de dood van wereldleiders, beroemdheden en publieke figuren. Folha betreurt de fout.’

Al sinds er kranten bestaan worden dit soort fouten gemaakt. Nadat de Amerikaanse schrijver Mark Twain in 1897 hoewel springlevend was dood verklaard, liet hij weten dat de geruchten over zijn overlijden zwaar werden overdreven.

Het overkwam verder Amerikaanse presidenten, Hollywood-acteurs, pausen en nog veel meer. Daaronder ook Johan Cruyff, die door de Volkskrant ten onrechte dood werd verklaard bij het tsten van een nieuwe website. Voor het gemak werd daarbij een klaarliggend levensbericht gebruikt.

LEES OOK:

DIT GEBEURT ALS ELIZABETH OVERLIJDT

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: The Guardian